Протестно събрание на лекарите в МБАЛ-Асеновград

С протестно събрание

срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната медицинският екип на болницата в Асеновград  се присъедини към националния протест на Сдружението на общинските болници в България.

Рано тази сутрин лекарите са взели решение да не спират работа по обед и персоналът да не излиза пред лечебното заведение, за да проведе ефективна стачка. Преди няколко дни от Сдружението обявиха, че лекари, медицински сестри и санитари в Асеновград, Карлово, Първомай и Девин ще спрат работа днес от 12:00 до 13:00 часа.

Въпреки това медиците в МБАЛ-Асеновград подкрепят становището, че малките болници трябва да се запазят и държавата трябва да има коректно отношение към общинското здравеопазване.

Подкрепям протеста, защото интересите на общинското и държавно здравеопазване се загърбват за сметка на частните болници”, коментира кардиологът д-р Георги Иванов, началник на Първо вътрешно отделение.

По думите му общинските лечебни заведения трябва да получават твърда субсидия от държавния бюджет, трябва  да се преразгледат клиничните пътеки и медицинските стандарти да се актуализират.

Финансирането на лечебните заведения трябва да се раздели”, смята д-р Иванов. „Болниците трябва да имат самостоятелен бюджет за разплащане на извършената медицинска дейност и възнаграждението на лекарския труд. Отделно да се получават пари за аптечна помощ, закупуване на лекарства и консумативи.”

Въпреки, че за миналата година болницата в Асеновград има неразплатена надлимитна дейност за  близо  140 хиляди лева, тя няма просрочени задължения и успява да се задържи в стабилно финансово състояние, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Червенков.

 „Ние сме голямо лечебно заведение, в отделенията работят по пет-шест специалисти, а през стационара годишно преминават около 12 хиляди души лежащо болни.”

Асеновградската болница обслужва район, който обхваща общините Асеновград, Лъки, Садово и Родопи.

 

 

 

Подобни статии

Top