Протестно шествие премина из центъра на София към Министерство на здравеопазването

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицаи, има ранени и арестувани

След два опита за щурм към сградата на Народното събрание част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие. Част от тях се отидоха в триъгълника на властта, но основното ядро на протеста отиде пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Там се проведе среща между депутати на „Възраждане“ и представители на протеста с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията.

Малко по-рано протестиращите направиха повторно опит да щурмуват Народното събрание. Този път се преместиха от парадния към страничен вход. Напрежението ескалира и демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.

Протестиращите пропуснаха една линейка, която пристигна да окаже помощ на поредния пострадал полицай по време на протеста срещу зеления сертификат. Малко след това те  обявиха, че от днес ще са в гражданско неподчинение.

По-рано стана ясно, че има пострадали и арестувани при протеста на жълтите павета. От пресцентъра на МВР информираха, че по време на протестните действия е предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание, при който са пострадали четирима полицейски служители. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

Протестиращи щурмуваха парламента, полицията ги изтласка

Все още не е ясен точният брой на арестуваните. Полицията успя да отстрани някои от най-активните протестиращи, които напираха да щурмуват Народното събрание. МВР призовава участниците да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред.

Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.

Източник: DarikNews
Снимки: БГНЕС и Георги Димитров/DarikNews

Подобни статии

Top