Противоепидемичните мерки остават два месеца след отпадането на извънредното положение

След 13 май почти нито една мярка, свързана с правата на гражданите в социалноикономически план, няма да отпадне

Отпада извънредното положение на 13 май. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг след извънредното заседание на правителството.

„Проектозаконът, който ще бъде предложен на НС, е една рамка, която ще върне нормалността в страната. Този закон дава рамка също на здравния министър да продължи всички епидемични мерки. Законът дава възможност да се удължат и всички други мерки, които биха отпаднали с извънредното положение, включително и икономически. Той има за цел да даде възможност всички мерки, които правителството предприе, да продължат да действат и след прекъсване на извънредното положение, което е специфичен инструментариум по смисъла на Конституцията. За нас извънредното положение като инструмент е изчерпан„, подчерта няколко пъти Горанов.

Утре проектозаконът ще бъде внесен в народното събрание. Той ще действа до два месеца след извънредното положение. Това включва нормите от Закона за извънредното положение, които са от социалния пакет за защита, както и тези, свързани с вземания на гражданите от съдия-изпълнител, например. Запори няма да се налагат в следващите 60 дни след отпадането на извънредното положение.

Ще бъдат внесени промени в Закона за здравето, които да регулират правомощията на здравния министър за продължаване на противоепидемиологичните мерки. Те ще бъдат въвеждани по предложение на главния държавен здравен инспектор, а по места – на РЗИ на съответната територия.

1 2

Подобни статии

Top