Процедурите за Концертна зала стартират от другата седмица (СНИМКИ И ВИДЕО)

Има обявена обществена поръчка за проектирането на Концертна зала

в Пловдив, която до седмица ще бъде пусната. Това съобщи пред журналисти днес в Пловдив председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя обаче беше категорична, че залата няма да може да приеме зрители през 2019 година, когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата, а най-вероятно ще стане готова през 2020 година. В момента поръчката била в Агенцията по вписванията.

Над 12 млн. лв. ще струва ремонтът залата,

която бе затворена през декември 2017 година заради течове, мухъл, падаща мазилка и по изрична препоръка на пожарната. В най-оптимистичен план, ако няма обжалвания, до края на годината проектирането може да бъде направено, а през следващата година да стартира поръчката за избор на изпълнител и доставка на оборудване.

Според Менда Стоянова финансовият министър Владислав Горанов е обещал, че финансирането ще бъде осигурено.

Членовете на фондацията, които едва в петък били приети от министъра на културата Боил Банов, обясниха, че той се ангажирал да помогне за ремонта на залата и дори обещал да дойде на пресконференцията днес. Заради спешни ангажименти обаче това не станало, посочи Менда Стоянова.

Министърът на културата обаче не обявил какви са параметрите на поръчката, посочи в емоционално слово бизнесменът Любозар Фратев. Те щели да станат ясни, след като процедурата бъде обявена, допълни шефката на бюджетната парламентарна комисия.

„Кой ще поеме отговорност, че Пловдив ще бъде без Концертна зала в годината, когато е Европейска столица на културата“, запита Мариана Чолакова от фондацията. Тя беше категорична, че ако отново нищо не се случи, въпреки обещанията, ще бъдат информирани европейските институции.

Какво ще включва ремонтът?

От своя страна арх. Илко Николов, обясни какво може да се направи по залата. По думите му най-големият проблем не били само течовете, но и похабените инсталации на залата.

В своя позиция Съветът на фондация „Дом за Пловдивската опера“ алармира, че Концертна зала е опасна за живота и здравето на музиканти и посетители и напомни за гражданската инициатива, подета от фондацията, зад която застанаха 15 000 пловдивчани. А именно – да се реализира нова сграда, която да стане дом на операта.

Кой трябва да поеме отговорността за състоянието на залата?

„Твърде дълго се вторачваме в краката си, трябва да поглеждаме към звездите“, цитира бизнесменът Никола Добрев починалия наскоро учен Стивън Хокинг. Той настоя за мизерията в залата отговорност да поеме Министерство на културата.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров

пък посочи, че въпросът за ремонта е бил многократно поставян. По думите му една от причините за състоянието на залата била, че преди години тя не била прехвърлена за стопанисване от общината. Ако това било факт, ремонтът й щял да бъде включен в сумата, отпусната от държавата за дейностите, свързани с титлата „Европейска столица на културата“.

Зико каза също, че имало възможност Военният клуб да стане дом на пловдивската опера и преговори в тази насока вече били водени. Според специалисти обаче подобно нещо било невъзможно, тъй като Военният клуб би могъл да бъде само резервна сграда.

Сегашният артистичен директор на пловдивската опера Лучано Ди Мартино

напомни, че Концертна зала има невероятна история и че тук са концертирали композиторът Добрин Петков и най-известните диригенти и изпълнители на съвремието. „Тук има дух, който е невероятен“, допълни Ди Мартино.

Концертна зала е построена през 1975 година и оттогава ремонт не й е правен. В момента таванът тече, мазилката се лющи върху самата сцена и цялото помещение тъне в мизерия, припомниха на нарочна пресконференция днес от Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“.

Подобни статии

Top