Проверката на прокуратурата прерасна в досъдебно производство срещу фондация „Пловдив 2019“

Все още не е ясно дали ще има привлечен обвиняем за откриващото събитие на ЕСК

След цяла година разследване Пловдивската окръжна прокуратура най-накрая образува досъдебно производство за извършено престъпление срещу общинската фондация „Пловдив 2019. Поводът е откриващото събитие на Европейската столица на културата, което се състоя на 12 януари, съобщи за DCNEWS зам.-окръжният прокурор Галина Андреева. По думите й досъдебното производство е образувано срещу длъжностно лице от фондацията, но засега все още няма привлечен конкретен човек като обвиняем.

Досъдебното производство ще изяснява дали през 2018 година  представител на общинската фондация съзнателно е сключил неизгодна сделка, от която са произлезли значителни щети за фондацията, поясни прокурор Андреева. Тя допълни, че ако се докаже, че конкретно лице е сключило неизгодната сделка, то ще бъде привлечено като обвиняем.  Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор и лишаване от права да се заема дадена длъжност.

Няколко дни след откриващото събитие с Вавилонската кула на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ прокуратурата се самосезира за евентуално длъжностно престъпление, свързано с изразходваните средства за него. Множеството публикации и коментари в различни медии бяха поводът магистратите да започнат да ровят за евентуално извършено длъжностно престъпление. Възложена бе проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като бе определен 30-дневен срок за приключването й.

Прокуратурата подхвана церемонията за ЕСК 

Впоследствие срокът на проверката от Икономическа полиция бе удължен зарази многобройната документация.

Удължиха с месец проверката на „Пловдив 2019“ за ЕСК

Според повечето публикации за откриващото събитие са били похарчени близо 3 милиона лева. В момента обаче не е ясно за какви пари става дума и колко е нанесената щета на фондацията и общинския бюджет.

По-късно наблюдаващият прокурор възложи проверка на директора на АДФИ, откъдето откриха 7 нарушения. Проверени бяха 43 договора и 13 обществени поръчки на ообщинската фондация, чиято обща стойност беше близо 3,2 млн. лв.

Разследването на Окръжна прокуратура ще продължи в законовия двумесечен срок, който обаче може да бъде удължен по преценка на наблюдаващия прокурор, допълниха от прокуратурата.

Подобни статии

Top