Проверяват имало ли е пациенти само на книга в Психодиспансера

Зико поиска от РЗИ да провери спазва ли се медицинския стандарт „Психиатрия“ в Центъра за психично здраве

Кметът Здравко Димитров разпореди спешна вътрешна проверка в „Центъра за психично здраве – Пловдив“ ЕООД във връзка с телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за нерегламентирани медицински практики. Проверката се извършва  от комисия експерти от дирекциите „Здравеопазване“ и „Правно-нормативно обслужване“.

На практика ще се търси информация имало ли е лечение само на хартия на болни хора с деменция, настанени в комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив, които едновременно с пребиваването си в дома, се оказват и на лечение в психиатрията.

Такава информация излезе още, когато бяха оповестени случаите на  грубо и нечовешко отношение на персонала от Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. Тогава се оказа, че в епикризата на починала пациентка е записано, че тя е лежала в Психодиспансера, въпреки че изобщо не е ходила там. Впоследствие се разбра, че има и други такива случаи.

С писмо днес кметът поиска съдействие от Регионалната здравна инспекция – Пловдив за извършване на проверка в центъра. РЗИ трябва да установи дали в Общинския център за психично здраве са спазени принципите на добрата медицинска практика и дали се осъществява контрол по изпълнението на медицинския стандарт „Психиатрия“, който се изисква от Наредба № 24 на Министерството на здравеопазването.

Подобни статии

Top