Проверяват Монтесори-градина в Пловдив заради сигнал за недопустими наказания над дете

Проверката започнала след жалби от родителите и персонала в общината

Проверка по жалби от родители започнаха експерти от отдел „Образование“ на община Пловдив от днес в ДГ „Мир“ в пловдивския район „Западен“. Освен от родители, жалби са подадени и от част от екипа на детската градина, научи DCNEWS.

В една от жалбите се съобщава за наказание спрямо дете, което е било карано от помощник-възпитателка да чисти санитарните възли в градината и е било лишавано от храна. Причината била, че момченцето нарушавало системно реда в детското заведение.

Според ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов проверката в градината се извършва в момента заради получените сигнали в общината. Тя е започнала в началото на седмицата, за да се тушира напрежението, което тлее в градината, а също и да бъдат спокойни децата, уточни Стоянов.

В същото време в момента директорката Светлана Джаникиян, която от два месеца е на този пост, била в болнични.

Според Стефан Стоянов, ако се установи, че има такива наказания спрямо дете, виновните длъжностни лица ще бъдат наказани. Пред DCNEWS той заяви, че е недопустимо да се наказват деца, независимо от причините. И добави, че в 21-ви век наказания спрямо деца не може да има, а трябва да се търсят други начини.

Зам.-кметът допълни, че проверката ще продължи до края на седмицата и другата седмица резултатите ще бъдат оповестени. Ако има проблем, виновните длъжностни лица ще бъдат наказани.

По думите му в детското заведение имало и комуникационен проблем между директора, персонала и родителите.

Очаква се утре родителите да се съберат пред детската градина.

Подобни статии

Top