Проверяват цените на новите учебници

Проверка на цените на комплект учебници за гимназиален курс на обучение започва Министерството на образованието. Акцията е след реакция на родители, които  твърдят , че учебниците на тийнейджърите, които през учебната 2018/2019 г. учат по новата програма на МОН, са на космически цени. Оказва се, например, че комплектът за общообразователните предмети за девети клас излиза 217 лв.

Още следващата седмици министърът на образованието Красимир Вълчев ще проведе и среща с издателствата, които разпространяват помагалата за учениците.  На нея ще се търсят причините, които са довели до високите цени на издателствата.

„По-високи са цените на учебниците само на някои издателства. Нормално е да има повишаване, заради по-високата цена на фактора труд. Но на тази среща ще искам обяснения кои са причините, довели до това завишаване”,  каза министър Красимир Вълчев. Пред издателствата  той ще настоява  за по-евтини варианти на учебниците.

С  400 милиона лева ще бъде завишен бюджета на образователното ведомство за следващата година. С основната част от парите ще бъдат увеличени заплатите на учителите, с 25 милиона лева пък ще бъдат финаnсирани  дейнoсти по интереси.

Министър Красимир Вълчев  беше в Пловдив, за да открие новата академична година на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски”.

Чуйте какво каза още той в прикачения звуков файл:

Близо 20 хиляди студенти се обучават в Пловдивския университет. От тях 3900 са новоприетите. Те ще се обучават в 28 направления по 130 специалности в 9 факултета. През октомври започват и толкова магистърски програми.

Тази година учебното заведение предоставя на своите възпитаници и напълно готовия студентски кампус, който е единственият в страната, изцяло построен и оборудван по западно-европейски модел.

Подобни статии

2 Коментара

  1. Джими написа:

    А защо за 6 и 7 клас сами си купуваме учебните тетрадки дебили? Кое ви е безплатното на образованието, дебили? Защо се правят помагала, а не се вкарват в учебника и учебните тетрадки, дебили?

  2. Иванова написа:

    Защо ни задължават да купуваме учебни помагала за учениците от 1-4 клас в 126 ОУ- София? В учебния комплект има учебници и учебни тетрадки. Напълно достатъчни, за обучението в началния курс. За това са тежки раниците на учениците. Аз не мога да я вдигна, какво остава за едно дете? Отговорът е ясен. Издателите са включили учителите в своята активната търговска политика. Ако за тях това е естествено, то защо учителите срещу някаква мизерна комисионна товарят децата ни с непосилно тежки раници и излишно големи домашни работи, за да оправдаят закупуването на учебните помагала.

Top