Проверяват училищен автобус след сигнал на общински съветник в Асеновград

Проверка на училищния автобус, превозващ децата от селата Конуш и Избегли до общинския град ще назначи управата на града.

Мярката е след реакция на общинския съветник Ангел Димитров от групата на  ПП ГЕРБ в Асеновград. Според него в 16-местното бусче всеки ден се качват деца, които отиват и се връщат от училище без в колата да е осигурен придружител.

От трибуната на местния парламент съветникът от ГЕРБ попита защо община Асеновград е разрешила децата от двете села да пътуват всеки ден до Асеновград, вместо да посещават средищното училище, което се намира в съседното село Златовръх. “ Има ли законово основание тези деца да се превозват с безплатен транспорт до приемащите ОУ „Петко Каравелов“ и гимназия „Княз Борис I“.  Димитров обясни, че според Закона право на безплатен транспорт имат само деца,  които учат в средищно училище.

Осигуряването на придружаващ учител или възпитател е задължение на учебното заведение, поясни ресорният заместник-кмет инж. Мария Вълканова. По думите й, Общината ще назначи проверка и при регистриране на нарушения ще бъдат наложени  санкции.

Четири са училищните автобуси, които превозват децата от населените места в общината до учебните заведения в Асеновград. Заради по-малкото на брой ученици в село Червен тази година, едно от возилата останало свободно, затова е пренасочено към селата Конуш и Избегли, където превозва единствено учениците от първи до четвърти клас. По думите на Вълканова за това действие Общината има разрешение от Министерството на образованието и науката.

Подобни статии

Един коментар

  1. Калеко Алеко написа:

    Ами много просто, хората от селата искат децата им да учат в града

Top