„Психеделика“ и „Кирилица“ в Пловдив

Пловдив е Европа Психеделика: музика и интерактивна изложба

В рамките на няколко дни, от 14 до 19 май, на територията на Петното на Роршах, сцената на Пост Култура и бар Конюшните ще се проведат интерактивна 3D мапинг изложба, представяне на психеделични видеоклипове и принтове, както и концерт на унгарската world music банда Mezsceczinka.

„Европа Психеделика“ e името на следващия проект на фондация Метаарт, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Той се фокусира върху артистичния стил “психеделика”, който набира силна популярност в България, но все още рядко бива основен акцент на културни събития.

Жанрът е интересен заради своята свобода на изразност и разчупване на рамките. Това привлича нови публики от всякаква възраст и създава добра основа за творчество от различен характер – музика, картина, видео, танц и още. Създават се едновременно предпоставки за възприемане на посланието на автора, но и също – за свободно тълкуване на всяко произведение.

Организаторите ще представят на пловдивската публика няколко отделни артистични елемента, които ще покажат различни аспекти на психеделичния жанр. Основно проектът е разделен на изложбена и музикална част.

Акцентът на изложбената част е инсталацията на тема “Кирилица”, представена в сцената на Пост Култура на улица „Йоаким Груев“ 36. Тя ще бъде създадена специално за Пловдив 2019 от видния унгарски творец Maxim Biljarszki (https://bimaxim.com) – шампион от 3D mapping състезанието от столица на културата Aarhus 2017.

1 2 3

Подобни статии

Top