Психиатърката с присвоени над 500 000 лв. от НЗОК остава зад решетките (ВИДЕО)

Лекарката: Обвинението е необосновано, дори не мога да го квалифицирам

Пловдивският районен съд остави в ареста д-р Инна Бончева, която бе обвинена от прокуратурата в измама, чрез която е присвоила от Здравната каса 537 000 лв. Чрез фиктивни протоколи и издавани от нея впоследствие рецепти, психиатърката, с помощта на посредници, на които плащала за това, вземала скъпи лекарства от аптеките за лечение на параноидна шизофрения.

Пред съда наблюдаващия прокурор по делото Атанас Илиев, отново изтъкна, че има достатъчно събрани доказателства, които обосновават предположението, че д-р Бончева е извършила престъплението, в което е обвинена. По думите му съществува и реална опасност тя да извърши друго престъпление, ако остане на свобода. Затова той поиска от съда психиатърката да бъде оставена зад решетките с постоянна мярка „Задържане под стража“.

Илиев допълни, че за една седмица разследващите са извършили множество следствени действия, включително разпити на над 70-75 свидетели. По думите му на 27 ноември е проведена и специализирана съвместна операция на Икономическа полиция и ДАНС, от която са събрани веществените доказателства по делото.

Измамата в големи размери, предвижда от 1 до 8 години затвор

Илиев припомни, че измамата, в която е обвинена д-р Бончева е в големи размери и каза, че тепърва предстои да се уточни периода, в който е извършено престъплението, както и да се анализират събраните доказателства.

Към момента е установено, че от 1 януари 2017 г. до август 2018 г. тя е поставяла фиктивна диагноза параноидна шизофрения на  пациенти, данните на които са й подавани от различни общопрактикуващи лекари, вследствие на което са били изготвени комплекти документи, необходими за отпускане на три вида скъпоструващи лекарства, всяка ампула от които струвала между 700 и 900 лв. Впоследствие тези лекарства са били заплащани от бюджета на НЗОК.

Психиатърката, завлякла НЗОК с половин милион, с маска и качулка в съда (СНИМКИ)

1 2

Подобни статии

Top