Психологът Стоичко Миличин разкрива тайните на успешното „Семейно танго“

Втората си книга ще представи след няколко дни пловдивският психотерапевт Стоичко Миличин. Тя е озаглавена „Семейно танго“ и в нея психологът е събрал опита си като семеен терапевт. Според него самия, а и според критиците книгата е опит да подари на читателите рецепта за семейно благоденствие.

„Семейно танго“ бе отпечатана точно преди седмица и оттогава авторът я е доставил лично на тези, които са я поръчали. Споделя, че срещите с тях му носят невероятно удовлетворение и наслада. Решил да приложи този подход за първите си читатели, а ексклузивните доставки ще продължат до утре – 16 май. Предстои и онлайн премиера

Миличин е автор и на още една книга – „Огледало без рамки“, която наскоро претърпя второ издание. В „Семейно танго“ обаче, той се опитва по увлекателен начин, да покаже какви са и какви могат да бъдат начините да се постигне щастието в една връзка.

– Г-н Миличин, как бихте представили книгата си вие самият?

– Книгата събира есенцията от цялата ми практика като семеен терапевт, с опит да бъде направена като един увлекателен разказ, който да е приятен за четене, да има история, да има някакво развитие на историята и в същото време да бъде полезно четиво, за да може хората, които срещат някакви проблеми в семейството и в общуването с любимия да намерят решение на тези проблеми.

– Откъде започна всичко?

– Всичко започна от едни лекции, които бяха в Дома на младоженците в Пловдив. Тогавашната директорка на ОП „Радостни обреди“ Румяна Толова ни покани с колежката Събка Дякова-Чехович да направим една поредица от лекции за бъдещите семейства. Поредицата се казваше „Той и тя в брака“, а ние представяхме различни теми, с идеята, когато хората започват да градят семейство, да имат правилна посока в това, как трябва да работят върху изграждането на семейството и как да се грижат за любовта така, че тя да се развива, а не да загасва. В началото на тези лекции, аз влязох в темата и така и не излязох, докато не го превърнах в книга накрая.

– Какво искате да кажете с книгата си на хората, които ще я прочетат?

– Какво искам да кажа? Че семейството не е даденост. Една връзка не е нещо, което се е случило веднъж – да се влюбим и това усещане да остане за целия период на връзката, а е нещо, за което ние трябва да се борим, да се опознаваме един друг, да намираме правилния подход… И най-вече трябва да разговаряме, за да решаваме проблемите си.

– А колко време продължава една любов?

– Ами… шест месеца. Една любов, като чисто емоционално и високо съдържание, трае между 3 и 6 месеца, а след това започва да прераства в едни отношения, които са доста по-дълбоки – или прераства, или отива към разпадане.

– Защо все пак написахте „Семейно танго“? След първата ви книга „Огледало без рамки“ бяхте казал, че втора няма да има?

– Да, бях казал и се заричах, че повече няма да напиша книга, защото никога не съм гледал на себе си като писател, но някак си от самосебе си се получи. Когато нещо ти се загнезди в главата и иска да излезе, ако го държиш там, започва да ти става трудно и когато усетиш, че имаш какво да кажеш, трябва да го напишеш. Написването ми отне много малко време. Започнах миналата година да я пиша, но още преди това се въртеше в главата ми. Долу горе точно преди една година през месец май имах един много ангажиращ проект и докато работех по него, ми се въртяха в главата идеите, какво точно трябва да направя. Проектът ми приключи през април миналата година, дадох си малко почивка и през месец май започнах. Сега отново е месец май и книгата вече е факт.

– Защо точно под формата на диалог?

– Може би това е начинът, по който аз обичам да общувам. Това е начинът, по който работя с клиентите си. Всичко в ежедневието ми е под формата на диалог. Затова тази форма дойде от самосебе си.

– А коя е събеседницата ти Лана?

– Това е въпросът, който най-често се задава. Сега всички ми изпращат въпроси за представянето на книгата ми, няма човек, който да ми е задал някакъв въпрос и да не е попитал също: „Коя е Лана?“. Нека да оставим отговора за 20-ти май, когато е онлайн представянето на „Семейно танго“.

– Т.е. ще задържите тайната още малко?

– Да, нека да задържим. Но това е въпросът, който задават около 98% от тези, които вече са ми изпратили въпроси за представянето.

1 2

Подобни статии

Top