Психолози поставиха диагнози на героите от „Алиса“

Всеки от персонажите страда от някакво психично заболяване

Знаменитото произведение на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“ се възприема различно. За някои това е детска приказка, за други – сложна игра на ума и сборник от ребуси на известен математик. Според една от версиите „Алиса“ може да се смята за психиатричен справочник от XIX век, съобщава Open Culture, цитиран от Вести.Ru.

Известно е, че чичото на Луис Карол е работил като надзирател в домове за психично болни. Не е изключено неговите разкази отчасти да са вдъхновили писателя за създаването на безумния свят в „Алиса в Страната на чудесата“. Някои литературоведи предполагат, че всички персонажи в книгата са душевноболни. Алиса със сигурност страда от шизофрения, Червената кралица – от параноя, а Лудият Шапкар е с биполярно разстройство.

Белият заек, който постоянно мърмори колко много закъснява, има тревожно разстройство на личността.

Според аспирантката от лондонския Кралски колеж Холи Баркър, Алиса, която понякога се чувства така, сякаш не е в своето тяло, също има деперсонализация, а Хъмпти-Дъмпти страда от  прозопагнозия (болест, при която човек не може да различава лица). Нещо повече, в книгата на Карол може да се намери едно от първите описания на това заболяване.

Диагнозите „посттравматичен стрес“, „синдром на Турет“ и „нарцистично разстройство“ по времето на Карол не били поставяни, но симптомите на тези заболявания се наблюдават едва ли не у половината персонажи в „Алиса в Страната на чудесата“, отбелязват изследователите.

Снимка: Open Culture,
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top