Психолози представиха добри практики за психично здраве пред пловдивската общественост

На форума бе представен тестът Майндфул ДНК, с помощта на който грижата за психичното здраве може да стане по-цялостна.

Десетки пловдивчани се включиха в пилотното безплатно издание на форума за психично здраве ПСИХОЛОГИЯ ЗА ВСЕКИ, който се проведе в дома на културата Борис Христов.

Лектори във форума бяха специалисти от областта на клиничната психология, фармацевтиката и арт терапията, които представиха иновативни методи за диагностика и подобряване на психичното здраве на хората.

Участие взеха клиничният психолог Петя Стойчева-Кривицки, детският психолог Теодора Пампулова, психотерапевтът Лили Барутчиева, фармацевтът Мирослава Николова и арт терапевтът Мануела Петкова.

Повече от 1 на 7 човека през 2018 година в световен мащаб страдат от психични разстройства в някакъв момент от живота си. Психичните заболявания много често са резултат на комбинация от биологични фактори и фактори на околната среда.

Научно е установено, че някои хора са по-предразположени към отключване на проблеми с психичното здраве, поради генетични фактори, които водят до дисбаланс в биохимията на мозъка. Добрата новина е, че тези фактори могат да се установят и да се повлияе на дисбалансите с комплексни индивидуални препоръки.

На форума бе представен тестът Майндфул ДНК, с помощта на който грижата за психичното здраве може да стане по-цялостна. Тестът изследва 32 гена и установява генетичния риск за пациента към отключване на проблематика в сферата на емоционалното и менталното здраве, давайки персонализирани препоръки за превенция.

“С напредването на науката, стана ясно че ДНК е отворена система, с която ние общуваме във всеки един момент – тоест ние бихме могли да влияем, да променяме и да подобряваме тази система. При много хора емоционалните и менталните проблеми са следствие на генетично заложен по-висок риск, свързан с нарушаване на биохимичния  баланс в мозъка. Например – ако не усвояват добре фолиевата киселина, организмът им не може да я превърне в л-метилфолат, който от своя страна е ключов за синтеза на серотонин и допамин, т.нар. хормони на щастието. Има научни данни, че дори само това е предпоставка за отключване на широк спектър от разстройства, вкл. шизофрения, аутизъм, тревожност и депресия. Ако се установи тази генетична характеристика, дефицитът на л-метилфолат може да бъде компенсиран лесно с прием на хранителна добавка”, обяснява фармацевтът Мирослава Николова.

1 2

Подобни статии

Top