Психотерапевт: Ислямисти атакуват децата ни през Фейсбук и сайтове за запознанства

Радикални групировки все по-често достигат до тинейджърите през Интернет.

Игри, сайтове за запознанства, чатове и форуми се използват най-често от членовете на подобни групировки, чиято цел е да вербуват децата ни и да промият мозъците им. През юни в Пловдив Ислямска държава се опита да вербува 15-годишно момче, ученик в една от елитните пловдивски гимназии. За щастие родителите на ученика информирали службите, след като разбрали, че тинейджърът се подготвя да сглоби самоделна бомба, която впоследствие да взриви. Случаят потресе не само Пловдив, но и цялата страна, и ни накара да усетим, че никой от нас и особено децата ни, не е в безопасност. Какво обаче е накарало детето да попадне под влиянието на вербовчиците от ИДИЛ?

Репортер на DCNEWS потърси за коментар психотерапевта Стоичко Миличин. Наскоро той бе лектор на обучение на членовете на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за радикалните групировки и влиянието им върху тинейджърите. 

– Г-н Миличин, бихте ли коментирали случая с 15-годишното момче от пловдивската ЕГ „Иван Вазов“? На какво се дължи, как са успели да го привлекат от Ислямска държава?

– Случаят е много особен, защото много се разшумя около него. Проблемът е, че в Ислямска държава, когато се обработва един човек, за да се организира един терористичен акт, винаги се работи с трима души – единият, който прави бомбата, втори, който ще я взриви и трети, който който ще взриви втория, ако той се откаже. И ако не се беше разшумяло толкова, имаше шанс да бъде открит атентаторът, който е трябвало да направи бомбата.

По принцип държавата, в която се прави бомбата е и държавата, в която се прави атентата, защото бомбата не се пренася през граница. Другите двама души може да не са в България. Нашите служби обаче решиха да спечелят червени точки и малко избързаха, като извадиха на показ нещо, което тряваше да задържат, за да може да се стигне до изпълнителите. Хубаво е, че родителите са подали сигнал, но службите трябваше да заработят с момчето, и същевременно то да бъде поето от психолози, специалисти в тази област. На практика обаче реакцията на службите, поне за мен, като човек, който се занимава с това, беше много неадекватна.

– Трябва ли като общество да заострим вниманиено си към радикалните религиозни течения в исляма и християнството?

– Мисля, че вниманието ни е заострено. Още повече, че няколко седмици, преди да излезе случаят с това момче, в Пловдив се проведе обучение на членовете на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. То беше фиксирано точно върху темата за радикалните групировки. Особено внимание обърнахме на Ислямска държава, защото в момента тази групировка е най-агресивна и най-силна, а също и на начините за вербуване и работа с децата, които са привлечени от тях.

– Кои са по-опасни за децата ни – християнските или ислямските групировки?

– Всички радикални групировки – нацистки, неонацистки, расистки и ислямски, са еднакво опасни, защото попадайки под тяхното влияние, детето все едно попада в секта. То губи собствената си воля, губи свободата да взема решения и се подчинява сляпо на някакъв лидер, когото може и да не е виждало. Такъв е моделът в Ислямска държава например.

– По какъв начин достигат до децата и кои възрастови групи са по-уязвими?

Членовете на радикални групировки достигат до всички, които са на възраст до 25 години, защото те имат потенциал да попаднат под тяхното влияние. Винаги младите хора са по-големи бунтари, търсят какво да направят, имат идеалистични представи, по-лесно могат да бъдат измамени. Както е казал Чърчил: „Вие нямате сърце, ако на 20 години не сте социалист. Но вие нямате ум, ако на 40 години все още сте социалист“.

Няколко са начините, за привличане на младежи от ислямистите. Най-често това става чрез интернет и местата, където може да се встъпи в директна комуникация. Най-масовият начин, насочен най-вече към тинейджъри и младежи над 20 години, това са сайтовете за запознанства и социалните мрежи, в които се започват запознанства. Хората, които са самотни, са склонни да търсят такова общуване от разстояние. Например в сайт за запознанства влиза едно момче или момиче, което се чувства самотно и започва да контактува с човек, който много го разбира, който е на неговата вълна. На по-късен етап, когато младежът вече е клъвнал, човекът отсреща му казва, че е мюсюлманин, който се бори за свободата на хората, за вярата и така стъпка по стъпка бива привлечен. Обикновено момчетата се вербуват за терористични актове или за войници в самата Ислямска държава, а момичетата – за служители в тяхното Министерство на информацията. Набират се момичета, които да вербуват младежи или да бъдат секс робини. Те рядко воюват, но привличат други младежи. Имаше такъв случай с две босненски момичета, който много нашумя. Едната умря, а другата беше спасена и в момента е в затвора. Те са били вербувани точно чрез сайт за запознанства.

Другият начин, е през чатовете в компютърните игри. Защото хората, играейки компютърна игра, развиват онлайн стратегии. Впоследствие започват да си правят групи и да комуникират помежду си, а всяко място, където може да се общува директно с човек, се използва за тази цел. От общия чат се минава към индивидуален, а оттам нататък се изпращат материали. Ислямска държава има сериозна кинематография, която снима филми, а също и невероятно добър екип, който подготвя всички техни вербовчици. Те работят в нещо като колцентрове. Обучени и тренирани от опитни психолози, те знаят правилните подходи към младежите и са изключително добре подготвени.

Що се отнася до християнските групировки, те атакуват младежите не през чатове, а чрез спортни мероприятия, футболни срещи, фитнес зали и други от този тип. Радикалните расистки, нацистки и неонацистки групировки привличат децата в тях.

1 2 3

Подобни статии

Top