Птичи грип налегна патките в Чоба, забрана за търгуване на птици и в Раковски

Птичи грип плъзна и по патиците във ферма в брезовското село Чоба.

Това става ясно от  публикувана на сайта на БАБХ заповед от 16 ноември, подписана от изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев.

От дирекцията в Пловдив уточниха пред Радио Пловдив, че с инфлуенца по птиците са заразени 1970 патици.

Със заповедта на БАБХ е организирано хуманното им евтаназиране и унищожаването на труповете под специален надзор. Ще бъде извършена и дезинфекция на обекта.

Собственикът на фермата ще бъде обезщетен за убитите птици.

От БАБХ определиха 3-километрова предпазна зона около фермата, която включва село Чоба и гр. Брезово. В 10-километровата предпазна зона пък влизат селата Зелениково, Дрангово, Отец Кирилово, Болярино, Тюркмен и гр. Раковски. В зоната са включени и 10 села от обаст Стара Загора, които се намират в близост.

Забранява се търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, птичето месо и продукти. Спира се и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици в двете предпазни зони, както и разселването на дивечовия запас.

Директорите на ОДБХ в Пловдив и  Стара Загора трябва да извършат преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в региона, вземане на проби и др. дейности, свързани с подобни епидемиологични условия.

Това е четвъртото огнище на птичи грип в региона през последните два месеца. В края на октомври бе установено огнище в Богданица, а преди това – в Трилистник и Манолско Конаре.

Подобни статии

Top