Пулмолог: Не очакваме нова COVID вълна наесен - DC news

Пулмолог: Не очакваме нова COVID вълна наесен

Специалистите обаче се опасяват от повишена заболеваемост от други респираторни заболявания

“Не очакваме нова COVID вълна наесен, но очакваме висока заболеваемост от други респираторни вируси и инфекции”. Това каза в студиото на “Събуди се” пулмологът и специалист по вътрешни болести д-р София Ангелова.

“От 1 април PCR тестовете сe прехвърлиха на пулмолозите. Ще се получи смесване на потоците с остри респираторни инфекции”, предвижда специалистът.

“Когато хората започват да боледуват, острите състояния трябва да бъдат пренасочени от личния лекар към специалиста, а ние сме малко. Считаме, че ще настане хаос през есента, когато дойде моментът на високата заболеваемост”, каза още д-р Ангелова.

По думите й в мометна в София има около 25 пулмолози, а в малките населени места има случаи, в които 1 пулмолог  обслужва цял район.

“Нашите кабинети са със запълнение графици за 2 седмици напред заради пост-COVID синдрома”, каза специалистът.

Д-р Ангелова обясни, че симптомите на пост- COVID синдрома оттичат, а след това се завръщат, затова е нужен преглед при специалист.

“Да не се притесняват хората и да бъдат търпеливи към нас”, призова тя. “Хубавото е, че тези симптоми изчезват с времето”, допълни д-р Ангелова и поясни, че движението и активният начин на живот помагат за по-бързото преодоляване на този синдром

80 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 14 от които са установени с PCR, а 66 – с бързи антигенни тестове. 66,25 % от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани.

Нито един случай на COVID в Пловдив за изминалото денонощие

Подобни статии

Top