Пушачите са рискова група при COVID-19, по-често развиват тежки усложнения и се стига до смърт

От началото на пандемията през Клиниката по пневмология са преминали 578 пациенти с коронавирус, голяма част от тях – пушачи

При пушачите има по-голям риск да се стигне до тежко заболяване и смърт от COVID-19 в сравнение с непушачите и това провокира хората, употребяващи цигари, да зарежат този пагубен навик. От 1,3 милиарда потребители на тютюн в световен мащаб, 60% са изразили желание да се откажат, но само 30% имат достъп до инструментите, които да им помогнат да го направят успешно.

Кампанията „Световен ден без тютюнопушене – 31 май“ през 2021 г. има за цел да подкрепи онези, които искат да спрат с тази вредна практика“, съобщи на брифинг по този повод днес началникът на Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. д-р Владимир Ходжев, д.м.

От началото на пандемията – март 2020 г., през лечебното звено на най-голямата болница в България са преминали 578 пациенти с COVID-19 и с усложения след преболедуване от коронавирусна инфекция. Всички те са били с рентгенови и компютър-томографски данни за пневмония. Повечето от  тежките усложнения са били при пушачите, обясни доц. д-р Владимир Ходжев. И допълни, че голяма част от пациентите са имали също дихателна недостатъчност, нуждаеща се от кислородолечение.

Приблизително 10% от болните страдат от т. нар. „long covid“ (от англ. – „дълъг COVID“).

С този термин се описва заболяването при хора, които или са се възстановили от COVID-19, но все още съобщават за трайни последици от инфекцията, или са имали обичайните симптоми много по-дълго, отколкото би се очаквало, обясни доц. д-р Владимир Ходжев. Наблюдения показват, че много от пациентите е вероятно да имат значителни продължаващи здравословни проблеми, включително затруднено дишане, трайна умора, намалена мускулна функция, нарушена способност за изпълнение на жизненоважни ежедневни задачи и психични проблеми като посттравматично стресово разстройство, тревожност и депресия. При тези пациенти е необходимо да се осъществи функционално изследване на дишането (спирометрия и дифузионен капацитет) и компютър-томография на белите дробове на 3-ия и на 6-ия месеци, препоръчва доц. Ходжев.

Белите дробове са жизненоважен орган, който се оказва изключително уязвим в настоящата COVID-обстановка и основна мишена на коронавируса. „Разбира се, засягат се и други органи и системи. Но най-тежко поразени са белите дробове, защото те представляват входната врата към човешкия организъм“, обясни лекарят.

В УМБАЛ „Свети Георги“ и в частност в Клиниката по пневмология се прилагат всички препоръчани международни и национални ръководства за поведение при пациенти с COVID-19: антивирусна терапия с ремдесивир,  широк набор от антибиотици и антикоагуланти,  високо-поточна назална кислородна терапия с канюла, неинвазивна вентилация и др.

1 2

Подобни статии

Top