Пускат мултимедийна атракция на Асенова крепост

Проектът е комбинация от видеофилми, които показват културните, природни и исторически забележителности на Асеновград и общината.

Светлинен и визуален проект ще оживят историческата Асенова крепост този уикенд. Мултимедийната атракция ще започне още в петък  и ще продължи и през двата почивни дни.

Идеята е на екипа на ОП „Туризъм“, а поводът е да се привлече поток от туристи, които идват специално в региона, за да присъстват на мащабното събитие, свързано с приемането на приза „Пловдив- Европейска столица на културата“.

Проектът е комбинация от видеофилми, които показват културните, природни и исторически забележителности на Асеновград и общината. На специален екран, разположен в криптата на църквата „Света Богородица Петрчика“ ще бъдат прожектирани филми и кадри, заснети  с дрон, които ще разходят туристите до най-стария  български християнски паметник- Бачковския манастир, зрителите ще се пренесат и в най-новия туристически обект край Асеновград- пещерата Добростански бисер“, за няколко минути ще успеят да разгледат и „Небесният Йерусалим“.

Цялата прожекция ще трае около 4 часа, обясни експертът в   ОП „Туризъм“ Ивайло Мирчев. Филмите ще бъдат излъчени на музикален фон, в синхрон със специално създадено художествено осветление.

По време на разходката, освен красивата панорама, туристите ще могат да видят  и уникалните стенописи в църквата, които са реставрирани  и специфичните керамични стени в криптата.

От ОП „Туризъм“ отчитат 8 % ръст на туристите за изминалата 2018-та година. Навръх Коледа от предприятието наградиха и 100-хилядния посетител на Асеновата крепост, която е най-големия туристически обект в града.

Още в края на месеца  зимният туристически сезон ще започне с второто издание на Фестивала за планинарско кино. Прожекциите са на 26 януари в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“.

 

 

Подобни статии

Top