Пускат още една зона с безплатен интернет в Асеновград

Община Асеновград разширява зоните на безплатен интернет на публични места

Безплатен достъп до безжичен интернет за граждани и посетители на обществени места получи община Асеновград.

Ваучерите са осигурени от Европейската комисия за безплатен интернет и са на стойност 15 хиляди лева. Съвременното Wi-Fi оборудване за безплатно ползванe от хората ще бъде инсталирано в градския парк покрай реката. „Възнамеряваме чрез това безвъзмездно финансиране да разширим мрежата на безплатен интернет, предоставян от Община Асеновград, която изградихме още през 2012 година”, обясни кметът д-р Емил Караиванов.

Това ще бъде петата зона в града, в която гражданите ще имат свободен достъп до Wi-Fi. „Преди 6 години създадохме 4 такива зони, които поддържаме – районът на ж.п. гарата, на централния площад, паркът до ОУ „Христо Ботев” /Кавърджията/ и до лятното кино”,  допълни още д-р Караиванов.

Очаква се споразумението с Комисията да се подпише до края на годината, а до 18 месеца след това, местната власт трябва да избере инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Ангажиментът на Общината след това ще бъде да заплаща таксите за финансирането на абонамент за интернет и поддръжка на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен достъп за всички граждани и посетители на тези обекти.

Плановете на Общината са да поеме този вид разход за период от поне три години.

Асеновград е сред 113-те български общини, които ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU.

Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

Основният принцип за избор на победителите е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

 

Подобни статии

Top