Пускат срещу 4 бона пловдивския учител, участвал с Личкана в опит за контрабанда на дрога

По Великден двамата се опитаха да пренесат през българо-турската граница 8,4 кг марихуана

Апелативен съд – Пловдив потвърди частично определението на Хасковския окръжен съд, с което е променена мярката за неотклонение на пловдивския учител Петър Петров от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 4 000 лева, като отмени двуседмичния срок за внасяне на сумата. Петров ще излезе от ареста, когато внесе паричната си гаранция.

Припомняме, че срещу учителя  е повдигнато обвинение, че на  20.04.2020 г., се е опитал да пренесе през българо-турската граница, в района на гранична пирамида в землището на с. Маточина, в съучастие като съизвършител с Ангел Личканов, марихуана с тегло 8,4 кг на стойност 50 400 лв. Личканов пък е под „домашен арест“ заради заболяване.

Личкана остава в ареста, можело да се укрие

Апелативният съд прецени, че от представените до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Петров към повдигнатото обвинение. Той е бил арестуван на зелената граница между България и Турция в последния от почивните дни за Великденските празници в часовия интервал между 19 и 20 часа, почти по тъмно, в условията на въведено извънредно положение и мерки за социална изолация, които препоръчват ограничаване на пътуванията в страната.

Личкана арестуван в Хасковско с близо 8,5 кг марихуана

Съдът смята, че за близо осемте месеца, през които обвиняемият е задържан, силно е разколебана опасността учителят да се укрие или да извърши престъпление. Този извод се основава на обстоятелствата, че той има постоянна трудова заетост като преподавател по история и география,  има постоянен адрес, стабилно семейно положение – грижи се за дете от първия си брак и за дете от жената, с която живее, както и от процесуалното му поведение – подробно е разказал, че е участвал в опита за контрабанда, за да си набави средства, тъй като имал дългове към банки.

По Skipe: Оставиха в ареста Личкана и Петър Петров за 8-те кила марихуана

Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв. за контрабанда на високорискови наркотични вещества.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемия, който се намираше в ареста, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът на задържаният.

Подобни статии

Top