Пуснаха интерактивана карта на винения туризъм в Тракийския регион (СНИМКА)

Винената карта на Тракия се представя в последната седмица на юни, когато се провежда и дефилето „Вино и Гурме в Стария Пловдив“

Нова интерактивна карта ще показва възможностите за винен туризъм в Тракия Нова интерактивна карта ще показва възможностите за винен туризъм в Тракия. Тя е публикувана на сайта на Организация за управление на Тракийски туристически район – www.trakiatour.com и включва винарските изби в Тракийската низина, които са отворени за посетители. На нея са показани 50 изби, разположени в шест области на страната – Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен. Целта й е да стимулира вътрешния туризъм в страната, предоставяйки актуална информация за любителите на местното вино и храна.

Виненият туризъм е сред основните специализации на Тракийския туристически район, заедно с културно-историческото наследство. Тези две теми са сред глобалните символи на българския туризъм.

Траките считали виното за сакрална напитка, свързваща хората с боговете. То било неизменна част от култовите им практики. Желанието да се пътува сред лозя и винарски изби в наши дни завладява вниманието на все повече туристи. Напоследък винените дестинации в Тракия придобиват все по-голяма популярност. Тайната за това е добрият тероар – климатичните, почвени и географски дадености в комбинация с уменията на лозарите и винарите да извличат най-доброто от тях. В Тракия има над петдесет винарски изби, отворени за посещения и дегустации. Вкусната местна храна също е част от шоуто. Тя може да се опита по време на дегустации в избите, на фермерскитепазари в района, както и на специализирани кулинарни фестивали.

Винената карта на Тракия се представя в последната седмица на юни 2020, когато се провежда и Дефилето Вино и Гурме в Стария Пловдив (27-28 юни), организирано от „Съвет по туризъм Пловдив“ и Община Пловдив.

Подобни статии

Top