Пуснаха Кристиян Бойков от ареста срещу подписка

Компютърният специалист от Пловдив е освободен с разпореждане на Софийска градска прокуратура

Днес Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърно престъпление Кристиян Бойков (20 г.)  и разпореди незабавното му освобождаване. Това съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са  събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на Кристиян, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Младият компютърен специалист от Пловдив е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

Подобни статии

Top