Пуснаха майката на изоставеното бебе срещу „подписка“

Грозят я до 3 години затвор

Прокуратурата в Пловдив освободи с мярка „подписка“ майката на изоставения 5-месечен Мехмед. Първоначално младата жена от старозагорското село Обручище беше арестувана за 72 часа с прокурорско постановление, но на 28 април наблюдаващият прокурор е променил мярката й за неотклонение, тъй като била с чисто съдебно минало.

Срещу 26-годишната Галя Атанасова е повдигнато обвинение за това, че в град Пловдив на 22 април 2019 като родител – майка е оставила малолетното си дете, намиращо се под родителски грижи, без надзор и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие. Става дума за престъпление по чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс, уточниха от прокуратурата за DCNEWS.

Захвърленият 5-месечен Мехмед за малко да бъде сгазен на паркинга до Централна гара

По случая се водят активни процесуално-следствени действия. Назначени са експертизи, проверяват се данни от камерите в района, разпитват се свидетели. Ако се установи, че майката е виновна, я заплашват решетки до 3 години.

Бащата на малкия Мехмед е освободен, след като са изтекли 24-те часа на задържането му.

Припомняме, че бебето беше намерено около 14.00 ч. на 23 април от случаен минувач, който го видял захвърлено на асфалта, в близост до казан за боклук. Докато човекът се чудел какво да прави, забелязал лек автомобил, който маневрирал на паркинга, за да паркира. Зад волана му била шофьорка, с която пътувала и друга жена. Свидетелят успял да ги спре и тримата наобиколили пеленачето, чудейки се какво да го правят. След това забелязали полицай наблизо, извикали го, а той позвънил на спешния телефон 112, за да бъде изпратена линейка. Впоследствие в Четвърто РУ се появил човек от пловдивската Аджисан махала, който разпознал детето и посочил кои са родителите му.

Галя Атанасова живеела заедно с бащата момченцето – Григор,  в Кричим при роднини, съобщиха от прокуратурата преди дни на нарочен брифинг. Освен Мехмед тя имала и по-голямо дете, което било при роднините й в Обручище. Пред прокуратурата младата жена, която редовно просела с бебето си на гарата в Пловдив, обяснила, че няма средства, за да го гледа и затова се решила на тази стъпка.

В момента, тъй като бащата не е припознал детето си, той няма право да си го вземе. Затова Мехмед най-вероятно ще бъде предаден на приемно семейство.

Подобни статии

Top