Пуснаха под гаранция обвинения в шпионаж руснак от „Арсенал“ и семейството му

Общо 30 000 лв. трябва да платят за свободата си тримата

Апелативният съд в Пловдив отмени определението на Окръжен съд – Стара Загора,  с което е оставено без уважение искането на руският учен д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга Гелдке и синът им Вениамин, за изменение на взетите по отношение на тях мерки за неотклонение „задържане под стража“ и определи на всеки от тримата мярка за неотклонение парична гаранция от по 10 000 лева. Съдебният състав обяви, че тримата ще бъдат освободени от ареста след внасяне на определените размери на гаранциите.

Руснакът от шпионския скандал с „Арсенал“ и семейството му остават в ареста

Пловдивският апелативен съд сподели преценката на Окръжен съд – Стара Загора за обосновано предположение за извършване на деянията, за които обвиняемите са привлечени към наказателна  отговорност. Изложи кратък анализ на доказателствата, от които това предположение се извежда.

Съдът прие, че не е налице опасност от извършване на престъпление, ако тримата обвиняеми бъдат освободени предвид тяхното чисто съдебно минало, установен социален статус и добри характеристични данни.

Разследват промишлен шпионаж в „Арсенал“, арестуваха руснак и двама литовци

Магистратите смятат, че няма опасност тримата да се укрият и допълниха, че тази опасност успешно би била елиминирана с мерки за неотклонение „парична гаранция“.

В крайна сметка съдът заключи, че новите мерки за неотклонение отговарят на обстоятелствата, свързани с влошеното здраве на  Зоненко и съпругата му в ареста.

Разпитват служители на МВР и ДАНС за теч на информация по делото за кражбата от „Арсенал“

Припомняме, че срещу световноизвестният учен – математик и оръжейник, член на руската Академия на науките – д-р Зоненко, съпругата му и синът им (двамата са с руско гражданство, а синът им – с литовско гражданство),  са повдигнати по пет обвинения:

  • за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система, съдържаща информация представляваща защитена тайна;
  • за копиране и изтриване на компютърни данни, представляващи конструктивни данни и разработки;
  • за притежание на взривно вещество;
  • за транспортиране на технологии с двойна употреба, представляващи конструктивни и технологични документи.
  • Петото обвинение е за кражба на неустановена дата и месец през 2021 г. до 05.10.2021 г. в гр. Казанлък, когато Зоненко, в качеството си на длъжностно лице – ръководител направление „Кумулативни боеприпаси“ към „Арсенал“АД – Казанлък, като се е възползвал от служебното си положение, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършител с другите двама обвиняеми, е отнел чужди движими вещи.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Подобни статии

Top