Пуснаха под гаранция от 5 бона Ивайло Дадански, ударил Митко Чорапа пред заведението си в Капана

Адвокатът беше доведен с белезници в съдебната зала, извини се на пловдивчани

Пловдивският районен съд пусна под гаранция от 5000 лв. адвокат Ивайло Тодоров Дадански (Пенов), собственик на заведението Yellou Dot в „Капана“. Той е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, изразяваща се в болка, на 42-годишния Митко Стоянов,  уличен продавач на чорапи, станал известен след инцидента като Митко Чорапа или Талисмана на „Капана“.

Прокуратурата иска постоянен арест за собственика на заведение в „Капана“, ударил Митко Чорапа

Днес Дадански бе доведен с белезници и под охрана в съдебната зала. Пред съда наблюдаващият прокурор по делото Никола Тъпчев посочи, че има обосновано предположение, че Дадански е извършил престъплението, в което е обвинен.  Освен това законът предвиждал за това престъпление наказание лишаване от свобода. По думите му собственикът на заведението ударил с главата си главата на продавача на чорапи Митко Стоянов, като така му е причинил болка. Освен това крещял срещу Митко, издърпал и разпилял „унизително по земята“ стоката му. Четирима свидетели били разпитани по досъдебното производство и показанията им доказвали авторството на деянието. освен това Интензитетът на удара сочел за висока обществена опасност, особено предвид факта, че е извършен в присъствието на много хора, които са се хранели и почивали по обяд в околните заведения. Самият Митко бил известен като кротък и добродушен човек.

Прокуратурата задържа за 72 часа собственика на заведението в Капана, ударил Митко Чорапа

Според прокурор Тъпчев, поведението на Митко Чорапа не е провокирало Дадански да го удря.

Освен това обвинителят посочи, че има реална опасност адвокатът да се укрие, тъй като две денонощия се е укривал от органите на реда, които са го търсили на двата му адреса в Пловдив и в заведението, при това неколкократно. Имало и реална опасност да извърши друго престъпление, като се има предвид, че е осъждан за 4 тежки умишлени престъпления – измами и обсебване, някои от които в големи размери. В момента адвокатът бил в изпитателен срок след наложена присъда за измама през 2019 г.

Прокурорът изтъкна също, че има и други случаи на проявена агресия от страна на Дадански. Освен това допълни, че имал нарушения на обществения ред, както и на противоепидемичните мерки и наложени актове за това.

Адвокатката на Дадански Светлана Калпакчиева обясни пред съда, че той е обвинен в престъпление, което предвижда до 1 година затвор или пробация и не е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. Тя разказа, че Митко Стоянов е ходил в заведението многократно и винаги му е било оказвано добро отношение – давали му храна, напитки и др. Според нея предоставеният му от Ивайло Дадански чадър не е бил основната причина за спречкването между двамата, а лъжата, която изрекъл продавачът на чорапи, когато е бил запитан къде е този чадър. По думите й Чорапа дори е присъствал на сватбата на Дадански миналия декември. 

1 2

Подобни статии

Top