Пуснаха убиеца на богата пловдивчанка под домашен арест

34-годишният Здравко Дечкин ще носи електронна гривна за проследяване

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на пловдивчанина Здравко Дечкин от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с прилагане средствата за  електронно наблюдение и му наложи забрана за напускане на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд днес.

Мярката на Дечкин бе изменена, след като делото в Апелативен съд – Пловдив, образувано по жалба на Дечкин срещу наказанието му от 16 години затвор за грабеж, придружен с убийство на богата пловдивчанка, бе отложено за февруари заради издирването на ключов свидетел, поискан и от държавното обвинение, и от защитата.

Експертиза ще доказва къде е бил Здравко Дечкин по време на убийството на богата пловдивчанка

За да измени мярката за неотклонение съдът взе предвид  чистото съдебно  минало на Дечкин, липсата на висящи дела срещу него, наличие на постоянен адрес,  трудова  ангажираност преди ареста му и продължителния период на задържане от месец май 2019 г.

Определението на съда е окончателно.

Припомняме, че Дечкин получи присъдата за това, че на 30.09.2009 г. в гр. Пловдив, като извършител, в съучастие със сина на убитата Виолета Балабанова Георги Балабанов, който е бил подбудител, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, мобилен телефон, пари, документи на обща стойност 760 лв. от 56-годишната жена, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на жената.

Убийството на богатата пловдивчанка бе разкрито от прокуратурата по студени досиета преди две години. Жената била намушкана с нож пред дома си на 30 септември 2009 година. 10 години по-късно обвинението откри, че убиецът е собственикът на фитнес зала в Пловдив Здравко Дечкин, който бил подбуден от 32-годишния син на жената Георги Балабанов.

Подобни статии

Top