Пуснаха в съдебна зала записа с поисканите по 300 лв. на студент по професорското дело

Прожектираха записите, пускани и в „Господари на ефира“

Запис, от който става ясно, че 39-годишния Димитър Димитров е поискал по 300 лв. от двама студенти от УХТ, бе пуснат днес в съдебната зала в Пловдивския окръжен съд. Това стана по време на предявяване на доказателствата на делото срещу професора по Теоретична електротехника Николай Банков, който е обвинен за вземане на подкуп. По делото подсъдим е и Димитров, в ролята си на помагач.

На записа, направен от студента Христо Елкин, се чува как той се обажда по телефона на Димитров, за да попита как той и неговата колежка Василка Апостолова могат да си вземат изпита по Теоретична електротехника І част. По време на видеото, заснето от студента, се чува как Димитров му обяснява, че трябва да приготви 300 лева, за да си плати. „Това е изпит. Ако сте двама, на двамата по 300 лева“, обяснява Димитров, а студентът повтаря думите му.

От записа става ясно, че в момента на разговора Димитров е бил в Стрелча и предаването на парите не може да стане веднага. Освен това Елкин го пита как може да е сигурен, че ще му бъде написана оценка в студентската книжка и допълва, че той и още двама души ще влязат в кабинета на проф. Банков.

Професор поиска отвод на пловдивска съдийка заради общи приятели във Фейсбук

В съдебната зала бяха прожектирани още няколко звукови и видеозаписа. На един от тях се вижда как проф. Банков дава задачи на студентите да решават, а впоследствие те се връщат и му дават листите си. На другия проф. Банков държи студентска книжка. Пуснат бе и запис от предаване на пари, но датите на повечето видеа бяха от 2008-ма, 2009-та и дори 1980 година. Това доведе до сериозен протест от страна на защитника на професора – адвокат Красимир Елдъров. Той беше категоричен, че е недопустимо студентите в съучастие, в качеството си на оперативни работници да правят записи, още повече без съгласието на заснетите лица.

Защитата: Незаконно е да се използват СРС-та от студентите

Елдъров настоя на следващото съдебно заседание да се изясни кой е разрешил да се използват СРС-та от студентите и кой им е дал право да извършват специализирано полицейско действе със СРС-та. Според Елдъров това е незаконно. Той поиска също да се призоват Христо Елкин и Василка Апостолова и да бъдат разпитани в съдебната зала, като им бъдат зададени въпросите имат ли разрешение и от кое длъжностно лице за това, както и с кой оперативен работник са контактували и от кого са получавали указания. Освен това адвокатът поиска да бъде изяснено дали хора от полицията са въвлекли граждани в подобна специализирана дейност.

На делото бяха разпитани две свидетелки – преподаватели от катедрата, в която работи проф. Банков. Самият професор няколко пъти ги попита дали изпитват страх от ректора на УХТ проф. Кольо Динков, но те отговориха, че не се страхуват. Припомняме, че една от тях беше разпитва на  предишно заседание и се наложи да отговаря какъв е Законът на Ом.

Професор пита зам.-декан в УХТ знае ли Закона на Ом

1 2

Подобни статии

Top