Р. Петков: Да се изпълнят ангажиментите към семействата на загиналите пилоти

Петков призова да се прекрати политическата спекула, свързана с националната сигурност

АБВ ще настоява държавата да изпълни ангажиментите си към семействата на двамата загинали пилоти. Това заяви на пресконференция в Пловдив лидерът на политическата партия Румен Петков. Той изказа съболезнованията си към семействата двамата авиатори и посочи, че за някои от политическите партии въпросите, свързани с националната сигурност, с хората, които дават живота си за тази сигурност, са въпрос на политическа спекула.

Бяхме свидетели в Народното събрание, как се спекулираше с най-бедните прослойки от нашето население, че не трябва да се заделят средства за националната ни сигурност, а напротив, те трябва да бъдат пренасочени за решаването на социални проблеми, натрупани с години. За съжаление, казвам го с голяма болка, тази спекулация беше опровергана по възможно най-лошия за нашето общество начин. И се надявам поне частично хората, които си позволяват да спекулират със съдбите на хората, които дават живота си за националната ни сигурност, а това на първо място са служителите на Министерство на отбраната, МВР, разузнавателните и контраразузнавателните служби, да престанат да злоупотребяват с тях и да трупат дребни политически дивиденти, за сметка на техния политически живот и за сметка на сигурността на страната и обществото, заяви Петков.

Той обяви, че ще изчака с коментарите за причините за трагедията, докато приключи назначената от военния министър Красимир Каракачанов проверка, за да няма спекулации по темата.

Спорно е как се поддържа новата техника, добави Петков

На въпрос как може да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще, Петков отговори, че въпросът е комплексен.

Свързан е подготовката, часовете нальот на авиаторите, състоянието на инженеринговия кадрови състав за поддръжка. Стана ясно, че специално тук има и нова техника, която е спорно как се поддържа, в какво състояние е и в каква годност за употреба. Но това пак е въпрос на по-детайлна и по-сериозна инспекция от страна на Министерство на отбраната,  за да се направят необходимите изводи и да се предприемат необходимите действия, подчерта лидерът на АБВ.

Подобни статии

Top