Работилница за мартеници стартира в Стария град

Стартът е днес в 10.00 ч. в къщата на Верен Стамболян, известна като Къщата на художниците

ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ канят малки и големи днес, утре и в неделя (26, 27 и 28-ми февруари), от 10:00 до 16:00 ч., да заплитат красиви мартеници и да присъстват на демонстрации по ръчно издухване на стъклени изделия и тяхната декорация.

Старт на работилницата за мартеници в Стария град ще бъде даден днес в 10.00 ч. в къщата на Верен Стамболян на ул. „Кирил Нектариев” №15.

„В автентична обстановка от епохата на Възраждането, в Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците, приютила постоянната експозиция на Димитър Киров) ще изпратим Малък Сечко и ще се подготвим за срещата с Баба Марта“, посочват организаторите.

Всички материали за работилницата са безплатни, а входът е свободен.

В изнесената работилница в Стария град ще се включат моделиери на мартеници от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“. Те ще демонстрират ръчно плетиво на уникални мартеници. Художник-декораторите от предприятието ще приложат познанията си върху керамични плочки, а стъклодувният майстор Иван Станев ще покаже нагледно как една обикновена стъклена тръба може да бъде превърната в уникално пролетно цвете.

Достъпът до събитието се реализира при строго спазване на противоепидемичните мерки.

В трите дни, по време на работилниците всеки ще има възможност на място да закупи бутикови мартенички, а на 1 и 2 март обредните сувенири ще се продават в Туристическия информационен център на пл. „Римски стадион”.

Подобни статии

Top