Работниците от „Либхер“ продължават да протестират

Плашели ги с украинци

След протеста на работниците в „Либхер“, от СРС „Подкрепа“ в Пловдив излязоха с нарочна декларация.

Ето какво се казва в нея:

Синдикатът застава твърдо зад справедливите и законни искания на протестиращите работници в Либхер, гр.Пловдив.

Получената информация за незаконни действия на работниците, според нас са силно преувеличени, тъй като има законен ред, по който могат да бъдат определени като такива.

Заявяваме, че нашето мнение се мотивира единствено и само от правата и задълженията на спорещите страни, както и като цяло защита на интересите на работниците в предприятието.

Готови сме да окажем методическа и юридическа помощ за разрешаването на проблема.

Откриваме приемна в офиса на КТ „Подкрепа“-Пловдив за всякакви въпроси, бул.“Руски“ №86,тел.0877905900, 032 631820.

Вчера работници от „Либхер“ излязоха на протест заради минималното увеличение от 6% на заплатите на всички служители, което дори не покрива инфлацията от 10%. Освен това хората се оплакаха, че има увеличение на цената на всички храни в служебния стол с 30 стотинки, като по този начин практически ръстът на заплатите се изяжда. Работещите в предприятието бяха категорични, че протестът ще продължи, докато ръководството не чуе исканията им.

Вечерта от ръководството излязоха със свое становище, подписано от управител финанси и администрация Христо Георгиев. Ето какво се казва в него.

Заводът за хладилници на концерна Либхер в България е пуснат в експлоатация преди 21 години. За този период фирмата ни си е създала име като един от най-добрите и сигурни работодатели не само в област Пловдив, а и в цяла България. За тези 21 години не е имало нито един месец, в който да е било забавено изплащането на заплатите нито с един ден. Всяка година нивата на възнаграждение се преразглеждат и съответно се напасват в съответствие с нивото на инфлация и на работното натоварване. В повечето случаи ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация и винаги е над средния за региона. А големия брой социални придобивки като намалена храна, програмата за запазване здравето на сътрудниците, допълнителната здравна осигуровка за целия състав и др., не може да бъде накратко изброен. Тази година много преди кризата, свързана с войната в Украйна, беше взето решение заплатите да се повишат с 6% процента за целия състав на фирмата, както и сумата за ваучери да се увеличи като първа стъпка с 60 лева и да стане от сегашните 80 на 140 лева. Което за една средна нетна заплата в производството означава едно общо увеличение от 10-11%. Във връзка с актуалната икономическа ситуация в страната ще се обмисли и едно по-скорошно увеличение на сумата за ваучери до максимално допустимия размер от 200 лева. Всичко това се прави в момент на безпрецедентно повишаване на цените на всички материали и суровини за производството, както и на всички логистични разходи с над 70 %. Имайки предвид всичко това, тази видимо външна атака срещу един утвърден и реномиран чуждестранен инвеститор може само да буди недоумение, както у локалното ръководство на завода, така и у ръководството на целия концерн, както и да се отрази на решението на други инвеститори за евентуални бъдещи инвестиционни проекти в България.

Стачката продължава

Днес работниците рподължиха да стачкуват, съобщава сайтът 24plovdiv.bg. Над 500 души от първа смяна отказаха да влязат в производствените цехове и прекараха часове в двора на предприятието.

„Наслушали сме се на розови обещания, но искаме реални действия – 20% увеличение на заплатите и ваучерите за храна да станат от 80 на 200 лева“, категорични са протестиращите.

По думите им излъчена от тях група води разговори с администрацията, но на този етап нищо не било постигнато.  Предлаганото от ръководството увеличение с 6% било подигравка. „Това са малко пари, не могат да покрият поскъпналия живот“, категоричен е Петър Хаджипетев, който сглобява хладилници.

Той и колегите му са непреклонни.  „Дойде един от директорите и каза, че скорошен отговор на исканията ни няма да има, тъй като бордът на концерна е в чужбина“, поясниха мъже в сини униформи, скупчени край оградата.

По думите им ръководството ги упреквало, че с протеста давали лош пример на украинците, които щели да бъдат взети на работа. Петър Хаджипетев твърди, че по ведомост заплатата му е 1200 лева. А реално получавал 1000 – 1100. Работел на две смени. Имал колеги, които карат и нощни.

„Уж сме голям немски концерн. Такива заплати ли дават в Германия“, питат протестиращи. „Ако слушате твърденията на ръководството, всичко е цветя и рози. Но нещата не са такива“, допълват те. Не отричат, че всеки месец заплатите се давали редовно, но били ниски.

Точно в 12,55 часа представители от излъчената група за преговори излязоха и всички се събраха да чуят. Съобщено им бе, че на този етап ръководството било склонно да вдигне на 200 лева ваучерите за храна, с които пазаруват от определени магазини. Но нищо не било окончателно. В момента купоните били на стойност 80 лева, отделно им отпускат 30 ст. за поевтиняване на храната в стола. „Какво ще покрият? Едно варено яйце е 40 ст.“, реагира служител.

„Повече от 20 г. работя тук. На откриването на завода ни уверяваха, че през 2005 г. заплатите ни щели да станат 800 евро, а те и в момента не са такива. Получаваме не повече от 1200 – 1300 лв. и то хора с дълъг стаж“, заяви ръководител смяна. Казва, че се е наслушал на какво ли не. И затова ще протестира.

„Хората на Запад са постигнали високия си стандарт именно със стачки и протести. Нищо не им е дошло даром. Време е и ние да го направим, макар и късно“, отсече той.

„На този етап ръководството на завода няма нова позиция и се придържа към тази, изразена вчера“, обяви изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Катя Стайкова.

Снимка: „Марица“/Наташа Манева

Подобни статии

Top