Радев: Борисов да излезе на изборите, да ги спечели и да внесе своите ценности в Президентството

Президентът: Очаквам отговорните институции да влязат в задълженията си и да санкционират всички, които спекулират с цената на електроенергията

Президентът Румен Радев отново призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се включи в битката за „Дондуков” 2. Това стана в Пловдив, където Радев участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество.

“Като човек на думата и на обещанията аз очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция”, заяви още държавният глава.

„Той всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе демократичните си ценности в президентската институция”, каза Румен Радев.

Освен това президентът посочи, че държавата ще реагира с цялата си сила срещу всеки, който се опитва да купи изборите.

„Трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса„, заяви държавният глава Румен Радев.

„Енергетиката от години е оплетена в схеми. Либерализирането на цената на енергията за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса бе извършено без ясни правила и  механизми да защитават участниците. В момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно цената на електроенергията да бъде задържана и  намалена.

„Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса“, посочи държавният глава и поздрави служебното правителство за това, че за трета поредна седмица България е с най-ниската цена на електроенергията в Европа, заедно с Полша.

„Заседналият на Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване“, заяви президентът в отговор на въпрос. “Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация”, добави той.

Президентът открои създадената от Министерството на транспорта организация, както и  заповедта на ресорния министър, за да се компенсира липсата на необходимите процедури. Благодарение на действията на министъра е предотвратен и рискът от разлив на гориво, който би нанесъл непоправими екологични щети. Като основни приоритети в действията на институциите Румен Радев определи недопускането на загуба на човешки живот и минимизирането на всякакви щети за природата.

Запитан за обвиненията на бившите управляващи срещу Министерството на вътрешните работи за извършена репресия в Стражица, президентът подчерта: “Всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, нека знае, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати и да пресече веднъж завинаги това грозно за нас като страна явление“. Румен Радев добави, че изглежда за някои партии купеният вот се е превърнал в рутина.

По отношение на дискусията за съдебната реформа, президентът подчерта, че в нея имат място всички заинтересовани страни и че се работи с всички, така че да има ефективна реформа в правосъдната система.

Двете важни условия за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел са реформата в правосъдието по отношение на отчетността на главния прокурор и посочването на фиксирана дата за спиране на въглищните електроцентрали. “Внасянето на Плана е задължително и то трябва да се направи, но имаме нужда от сериозен дебат, консенсус, за да се намери най-доброто решение”, заяви президентът.

Подобни статии

Top