Радев от пл. „Съединение“: Вярвам, че сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията

Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ, посочи още президентът

„Вярвам, че 136 години по-късно ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред“. Това каза в тържественото си слово по време на тържествената заря на пл. „Съединение“ в Пловдив президентът Румен Радев тази вечер.

Зарята е кулминацията на честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На тържествената церемония в Пловдив присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, депутати, кметове и др.

В словото си президентът  беше категоричен, че егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, сме един народ, и че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.

Румен Радев отново повтори, че е време да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, „защото сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес“.

„Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок за всички българи в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството“, каза още президентът.

1 2

Top