Радев предупреди за голяма продоволствена криза заради войната в Украйна (СНИМКИ) - DC news

Радев предупреди за голяма продоволствена криза заради войната в Украйна (СНИМКИ)

Президентът изнесе лекция в Аграрния университет в Пловдив на тема „Бъдещи предизвикателства пред младите хора в България“

„Ако говорим за войната  и всички аспекти, касаещи националната сигурност, трбява да очертая, че тази война ще има вторична вълна на дестабилизация, която ще се прояви след няколко месеца и вече чука  на вратата. Това ще е голяма продоволствена криза“, заяви президентът Румен Радев днес пред студенти и преподаватели в Аграрния университет в Пловдив. Той изнесе слекция в университета на тема „Бъдещи предизвикателства пред младите хора в България“, а след това отговори на въпросите на студентите.

На срещата присъства кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместниците му Тодор Чонов и Величко Родопски.

„Вие знаете какво означава Украйна да не може да изнася своята продукция – около 25 млн. тона. Да не може и да не знаме как тази година тя ще прибере своята реколта. Какво означава това за света? Това означава настъпване на огромен проблем. И ние закъсняваме в дискусията и в начините за решаване на този проблем“, подчерта президентът.

Държавният глава разказа, че по време на посещението му в Испания кралят и премиерът му благодарили, че България гарантира вноса в Испания на зърнени храни. По думите му в момента значението на България като производител на пшеница и слънчогледово семе расте.

„Много държави, наши партньори от ЕС, са в усилена кореспонденция с нашите власти и всяка държава иска в момента да си гарантира доставката на пшеница и зърнени храни от България. Т.е. ние все повече говорим за продоволствена сигурност и хранителен суверенитет. И това нещо през годините сме го постигнали с развитието на нашето селско стопанство“,  поясни президентът.

Той допълни, че липсата на продоволствена сигурност води до огромен проблем със сигурността, а оттам на татък тръгва ескалация на мигрантската криза с всички последствия.

Президентът посочи, че има и  много проблеми в аграрния сектор у нас.

На първо място това били тежките структурни дисбаланси при отпускането на субсидии.

„С развитието на производството на зърнени храни, делът при производстовто на плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти драстично намалява и това определено не е добре. Имаме исторически насадени проблеми, а хората напуснаха селата и се откъснаха от земята, а много останаха собственици на много раздробени парцели. Има и загуба на пазари поради идеологически причини. 

Според мен България не успя да защити своите национални позиции в глава „Земеделие“ при преговорите за присъединяването към ЕС и в Общата селскостопанска политика. Начинът на формиране на субсидии не помогна да постигнем основната цел, с която са създадени тези субсидии – задържане на хората, на семействата, в селата. При нас стана точно обратното – начинът на субсидиране беше така направен, че стимулира големите, едрите производители, а дребните изоставиха селата и заминаха към градовете.

Според мен трябва да се мисли как да се направи така, че субсидиите да достигнат до производителите на плодове и зеленчуци, животновъди, пчелари и т.н., защото едно е да поддържаш хиляди декари земя за зърнени култури с мощни съвременни трактори и комбайни, друго е – със зеленчуци. И това даване на субсидии на декар площ, без да е обвързано с крайната продукция, също има своите последствия“ – подчерта Радев.

Той посочи още проблемите с климатичните проблеми и болестите по културите и животните.

По думите му Зелената сделка също е довела до предизвикателства в селското стопанство, а на фона на това управляващите ни трябвало да помислят, как  да превърнат земеделието в основен стълб на икономиката.

Според президента Зелената сделка се усеща сериозно в земеделието.

Торовете са скочили много, а цената им е свързана с цената на енергоносителите. Радев посочи, че България има едва 20% ВЕИ, в сравнение с над 50% възобновяеми енергийни източници в другите страни.

„Страната ни трябва да направи огромни инвестиции, което не е възможно на този етап“, каза Радев. И допълни, че трябва да се наблегне на съхраняване на енергията и на енергийната автономност на страната ни, защото иначе България ще стане подвластна на други държави.

След срещата  в голямата аула на университета, президентът си направи общи снимки с кмета на Пловдив и ръководството на висшето учебно заведение.

Подобни статии

Top