Радев: Ще подкрепя всяко движение, което работи за демократическите принципи (ВИДЕО)

От това дали партиите решават проблемите на България, зависи дали е дошло времето за президентска република

„Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и морализацията на България. Което има за свое кредо суверенитета, справедливостта и законността“.  Това каза на студентите в ПУ „Паисий Хилендарски“ президентът Румен Радев днес, след като бъдещите висшисти го попитаха ще създаде ли своя партия.

Президентът Радев: „Безконтролната власт ражда цинизъм“

„Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чуват вашия глас“, каза още президентът.

По думите му дали е дошло времето за президентска република или някаква друга форма на държавно-устройствено управление, ще проличи от следното: дали сегашната политическа класа, в рамките на сегашната Конституция, решава проблемите на България.

„Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна.  Тя може да придобие различни форми, но и те ще зависят от гражданите, т.е. отново от вас“, подчерта Радев.

Според него едно от нещата, които българите трябва да решат е въпросът за единението.

„Единението не е индулгенция за извършено престъпление или за погазване на закона. Единението не трябва да отнема от нашата обществена енергия, да решаваме проблемите на миналото, вместо да вървим напред. Единението не е отказ от плурализъм. Напротив, единението е търсене на консенсус по национално значими теми при един демократичен дебат. Единението има своите ясни принципи. И това са законността, свободата на словото, суверенитета. И те са неотменими. Ако ги постигнем, ние решаваме всички следващи проблеми на България“, посочи държавният глава. 

1 2

Подобни статии

Top