Радев: Трябва да спрем да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа - DC news

Радев: Трябва да спрем да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа

Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността не само на България и нашия регион, а на цяла Европа

„Трябва веднъж завинаги да спрем да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев в отговор на журналистически въпрос по повод предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава се запозна днес с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г., който беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите на президента най-голямата заплаха за националната сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили и оттук на съюзните ни ангажименти.

Ангажиментът на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да е постоянен и целенасочен, а не да се изчерпва с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение.

„Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, върху новите технологии и иновациите“,  каза още Румен Радев.

„Декларацията на новото правителство, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните задължения на Българската армия да бъде подплатена с ясни ангажименти, ясни виждания и подкрепа как точно ще бъдат развивани и осигурявани въоръжените сили“, призова президентът.

Президентът с коментар за кризата в Украйна

„Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността не само на България и нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. Там диалогът се води на най-високо ниво между САЩ и Русия, НАТО и Русия, Европейския съюз и Русия„, заяви президентът в отговор на въпрос и открои позицията на България като част от международните усилия за намаляване на напрежението. Румен Радев посочи, че всички трябва работят така, че да се избегне военното решение и да се търси такова по дипломатически път, където са фокусирани и усилията на международната общност.

Помолен да коментира идеята за създаването на батальонна бойна група под българско командване в НАТО, държавният глава отбеляза, че това няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането ѝ е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме способност за реакция в случай на криза.

Помолен да коментира информацията, че доставката на първите осем изтребителя Ф-16 за българските ВВС ще закъснее, президентът отбеляза, че това поставя на изпитание не само личния състав, но и създава рискове България да загуби въздушен суверенитет и възможност да охранява сама въздушното си пространство, което е и част от въздушното пространство на НАТО. „Въпросът ще закъснеят ли и защо, може да зададете на министър-председателя Борисов и неговото правителство, при какви условия и с какви клаузи са сключвали този договор“, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави военнослужещите и цивилните служители във въоръжените сили за постигнатото през годината в предизвикателна обстановка.

„Проблемите продължават, но хората работят при изключително напрежение, за да компенсират липсата на достатъчно ресурси, все още със остарялата морално и физически техника, остават и проблемите с липсата на достатъчно личен състав“, заяви Румен Радев.

Президентът призова и за продължаване на предприетите действия за повишаване на мотивацията и за издигане престижа на военната професия.

Подобни статии

Top