Радев в Пловдив: Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник - DC news

Радев в Пловдив: Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник

Президентът се включи в празничното шествие по повод 24 май

„Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в решителните събития на българското Възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Доказва го и днес – на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост.“ – Това заяви на празника в града под тепетата президентът Румен Радев.

Той бе посрещнат тази сутрин на пл. „11 май“ и присъства на тържественото честване на празника пред паметника на първоучителите пред Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

Ето какво още каза президентът:

„Ако запитаме българите кой е най-обичаният, най-чаканият празник, 24 май ще бъде единодушният спонтанен отговор. Защото със своята чиста и светла радост, Денят на българската азбука просвета и култура отново ни събира край храмовете на българсикя дух. Отново днес ще ни поведат светлите образи на Св. св. Кирил и Методий, портретите на възрожденци, будители просветители, рицари на знанието. 

Днес празнуваме силата на българското слово. Нашите здрави и дълбоки корени, завещани ни от достойни и храбри предци. 

Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в решителните събития на българското Възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Доказва го и днес – на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост. 

Историята отреди именно в Пловдив да се зароди първата „планета на българското Възраждане“, както ще напише по-късно Каравелов. Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, за да се развее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината. Тук на здрава пловдивска почва покълна почитта към Светите братя, за да се разнесе пламъкът на родолюбието и просветата из цялата българска земя. 

Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други. С перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.

Скъпи сънародници, нека тачим нашата история и традиции, но нека не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери. Пред хората, които горят пред съзиданието, обогатяват нашата ценностна система и имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете. 

Честит празник, скъпи сънародници!“

Преди него слово произнесе кметът Здравко Димитров.

„Ние пловдивчани се гордеем, че за първи път през Възржадането, по инициатива на Найден Геров в пловдивското училище „Св. св. Кирил и Методий“ се организира празник на светите братя“, припомни градоначалникът. И призова: „Нека не пропускаме уроците на историята в стремежите си към светлото бъдеще“.

Водосвет по случай празника отслужи Пловдивският митрополит Николай.

В този момент тръгна шествието на пловдивските ученици и учители по повод празника. То ще премине през Главната улица и ще достигне до пл. „Стефан Стамболов“. Шествието бе поведено с хоругвите на Пловдивската митрополия. В него се включват президентътРумен Радев, кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов и митрополит Николай.

Водено от ученици, носещи иконата на Св. Св. Кирил и Методий, то започна от пл. „11 май“ и продължи до пл. „Стефан Стамболов“. Преди участието си в тържественото отбелязване на празника, държавният глава запали свещ в храма „Св. св. Кирил и Методий“.

Подобни статии

Top