Радев в Пловдив: Постоянният диалог на болниците с МЗ и БЛС ще допринесе за решаването на проблемите

Изходът от здравната криза изисква да се постигне консенсус между експертите, подчерта президентът по време на среща с ръководители на болници от област Пловдив

Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с директори на болници от област Пловдив, на която те споделиха с държавния глава  предизвикателствата, с които се сблъскват в настоящата епидемична обстановка. В срещата участие взеха и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, директорът на РЗИ – Пловдив Сийка Димчева и председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

По време на разговора директорите на лечебни заведения от област Пловдив изразиха притесненията си от все по-усложняващата се епидемична обстановка, при която липсва достатъчно медицински персонал, а свободните места в болниците са на изчерпване. Бе откроена важността да бъде избегнат пълен локдаун като се прояви отговорност и стриктно се спазват въведените здравни мерки. Обща бе позицията, че за преодоляване на кризата е необходимо да се търсят отговорни и дългосрочни решения и укрепване на капацитета на системата на здравеопазване.

Сред акцентите в разговора между президента и медицинските специалисти бе и необходимостта от преустановяване на политическите спекулации в борбата с епидемията.

„Изходът от здравната криза изисква да се постигне консенсус преди всичко между експертите“, подчерта президентът Румен Радев. Директори на лечебни заведения споделиха мнението, че недоверието на голяма част от хората към здравните мерки се дължи това, че през последните години профилактиката и превенцията са оставени на заден план и липсват култура и навици за това всеки да обръща внимание на здравето си, а вместо това хората често реагират в последния момент.

Държавният глава благодари за упоритостта и всеотдайността на медицинските специалисти за усилията им за овладяването на здравната криза и призова за ефективен и постоянен диалог на лечебните заведения с областната управа, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. По думите на президента това ще допринесе и за своевременното решаване на възникващите проблеми в болницитe.

Румен Радев се срещна с преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив

По-рано днес президентът представи акценти от Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с проекти в сферата на подобряването на здравната система у нас пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив.

В отговор на въпрос за овладяването на разпространението на коронавирус у нас президентът посочи, че начинът на отговор на кризата е сложен, защото той концентрира в себе си не само здравните аспекти, но и икономически и социални, и затова е необходим баланс. „Още не можем да се възстановим от предишните локдауни“, заяви президентът и отново посочи, че решението е съзнателност и отговорност на всички не само към своето здраве, но и към здравето на близки и колеги.

Със събитието днес академичната общност на висшето учебно заведение тържествено отбеляза Деня на народните будители – 1 ноември.

Подобни статии

Top