Радев за изпращането на военна помощ за Украйна: Преди всичко е сигурността на българите (ВИДЕО) - DC news

Радев за изпращането на военна помощ за Украйна: Преди всичко е сигурността на българите (ВИДЕО)

Според президента Европа трябва да излезе с общо решение по темата с руския газ, а тя е закъсняла

„България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат: „Да, не трябва“. Ако кажат: „Предоставйте оръжие“, те почват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрекъснато настояват за предоставяне на оръжие, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, ние имаме реална обща граница през Черно Море. За разлика от нашите партньори, ние имаме огромна историческа диаспора там. Испания например зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими”, заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев. Той пристигна днес в града под тепетата, за среща със студенти от Аграрния университет, пред които изнесе лекция.

„Хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко от сигурността на българите”, каза Радев в отговор на журналистически въпрос, свързан с очакваното гласуване за изпращането на военна помощ за Украйна утре в парламента.

„За мен, както и за всички българи е много важно да чуем доводите и аргументите на политическите сили, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, че страната ни има историческа диаспора в Украйна, много важно е да се запази разумът във вземането на едно такова решение“, каза още той.

По думите му някои говорели говорили от невежество, без да оценяват какъв е рискът.

„Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Всички българи, които живеят на тази територия, каква е степента на тяхната защита. Има ли нещо, което да пази небето над тях. Какво е състоянието на нашата изтребителна авиация. Знаем какво се случваше през годините и до какво състояние я докараха. Те отчитат ли го? Докога нашите съюзници ще бъдат тук, знаете, че ВВС на Нидерландия са тук до края на май, а след това има ли други планирани? Това никой не го отчита. Каква е нашата радарна система? Какво е състоянието на нашите радари, които могат и трябва да реагират в една такава ситуация, да следят въздушното пространство. Нека тези хора си отговорят на тези въпроси. Знаят ли, съгласно плановете на нашите съюзници, какви са сроковете, какъв е процесът на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Тук не говорим за тази международна бойна група от 1000 човека. Знаят ли как се генерират тези сили и кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техният  капацитет? Нека си отговорят на тези въпроси. Ако ги знаят и продължат да настояват тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят – просто невежо”, посочи Радев.

Според него, ако се вземе решение да се прати оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията. „Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията”, смята Радев.

Според него Европа трябва да излезе с общо решение по темата с руския газ, а тя е закъсняла.

„Тази криза чукаше на вратата от много време и руската страна предупреждаваше отдавна за това, което може да се случи. В никакъв случай не я оправдавам, защото това е грубо нарушение на договорите. Но въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше за тази потенциална опасност?”, попита Румен Радев.

„Ако цената на газа наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи и предприятия са на ръба. Ако решението е нови заеми за подпомагане, все някога икономиката ни ще рухне”, каза Радев.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top