Радослав Росенов защити Купа "Странджа" при мъжете - DC news

Радослав Росенов защити Купа „Странджа“ при мъжете

Боецът ни разби в зрелище коравия узбекистанец Ахмаджон Мухидинов, въпреки че получи аркада над лявото око

Радослав Росенов бе отличен като най-добрия боксьор в 74-тото издание на Купа „Странджа“. 19-годишният българин печели купата за втори път след 2022 година.

Негови подгласници станаха световният шампион от САЩ Роби Гонсалес, който триумфира в категория до 80 килограма, както и българинът Хавиер Ибанес, който спечели златото в категория до 57 килограма.

За най-добър отбор в турнира бе отличен националният тим на Узбекистан, чиято голяма звезда е олимпийският шампион в свръхтежка категория Баходир Джалолов.

На второ място остана България, а тройката се допълни от тима на Ирландия.

Финалът на Радо Росенов денесе на публиката в зала „София“ зрелище и много позитивни емоции. Националът ни в категория до 60 килограма постигна поредната си впечатляваща победа, след като срази коравия узбекистанец Ахмаджон Мухидинов с 4:1 гласа.

Мачът предостави страхотни моменти за зрителите, а дори аркадата над лявото око, която отново се отвори на лицето на Росенов, не го спря към успеха.

Рами Киуан спечели българския финал в категория до 75 килограма.  Той надделя над Уилиам Чолов с 4:1 гласа. Битката бе наблюдавана от препълнените трибуни на зала „София“, като и двамата имаха своите поддръжници сред зрителите, които направиха мача още по-емоционален.

Самата среща премина при поделено надмощие. В първия рунд Киуан взе превес, но във втория Чолов отговори подобаващо. Така всичко бе решено в последната част, в която съдиите прецениха, че Рами Киуан е направил малко повече, за да вземе крайната победа и златния медал.

Ясен Радев постигна изключително емоционална и много зрелищна победа във финала на Купа „Странджа“. Националът ни се окичи със златния медал при 54-килограмовите. Българинът се справи в много тежка битка с представителя на Узбекистан Миразизбек Мирзахалилов.

Радев преодоля аркада в края на първия рунд, а във втория имаше и един малко по-кризисен момент, когато реферът му отброи нокдаун. Въпреки това българинът продължи да настъпва и да не предава инициативата. В крайна сметка той удържа страхотен успех с 4:1 гласа, вдигайки трибуните в зала „София“ на крака.

Хавиер Ибаниес също грабна златото. Олимпийският и световен шампион за младежи не остави шансове на съперника си от Казахстан Оразбек Асилкулов при 57-килограмовите.

Финалите на 74-ото издание на МТ „Странджа“ се радваха на изключително голям и знаменит интерес. Сред присъстващите в залата са редица олимпийски шампиони и медалисти, включително Георги Костадинов, Петър Лесов, Тервел Пулев и др.

Специално за турнира пристигна и мениджърът на Олександър Усик – Александър Красюк. Той е в България по покана на президента на БФ Бокс Красимир Инински.

„Много силен турнир. Впечатлен съм. Това не е олимпийски бокс, това е организация на световно ниво, като на голяма професионална галавечер“, каза Красюк.

Подобни статии

Top