Радослав Янков и Мария Здравкова развяха българския флаг в Пекин (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Радослав Янков и Мария Здравкова развяха българския флаг в Пекин (СНИМКИ И ВИДЕО)

Симеон Деянов пропуска Игрите, България остана с 15 състезатели, има промяна и в състава за смесената щафета в биатлона

Сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова  развяха знамето на България по време на Парада на нациите, който беше част от церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Президентът на МОК Томас Бах призова Игрите да станат символ на мира по целия свят.

Президентът на Китай Си Дзинпин пък официално обяви Олимпиадата за открита. Пекин стана  първият в историята град, който приема и Летни, и Зимни игри, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008.

Градът ще се опита да обърне страницата след подготовката, помрачена от опасения свързани с човешките права, Ковид и воден от САЩ дипломатически бойкот.

Фойерверки избухнаха над „Птичето гнездо“ на същото съоръжение, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години.

В същото време стана ясно, че Симеон Деянов няма да участва на Игрите. Ски-бегачът прекара по-тежка форма на коронавируса и възстановяването му върви бавно, той е загубил в последните дни доста от спортната си форма.

Наред с това скиорът много трудно в подобно състояние може да отговори на високите здравни изисквания на МОК и организаторите на Игрите. Всичко това е причина БФ ски да оттегли заявката на Деянов, за което бе уведомен БОК и олимпийската ни мисия в Пекин.

Така, България ще бъде представена от 15 състезатели на Зимните игри в китайската столица.

Поради неотшумяла болка в крака Даниела Кадева ще бъде сменена с Мария Здравкова в състава на България за смесената щафета на биатлона.

През януари Кадева претърпя лекарска интервенция в стъпалото и снощи медицинският щаб на тима е преценил, че е по-добре да не стартира в първото изпитание и да бъде съхранена за следващите.

Така квартетът на България за микс щафетата утре ще бъде Милена Тодорова, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков.

Стартът е от 11:00 часа българско време в събота, а нашите са с номер 17.

Към китайския президент в официалните ложи се присъединиха световни лидери, включително президентът на Русия Владимир Путин, като двамата се срещнаха по-рано през деня. Китай и Русия не са в добри взаимоотношения със САЩ напоследък, като Щатите, заедно с Великобритания, Канада и Австралия са сред страните, които поведоха дипломатически бойкот на Игрите заради човешките права в Китай, в частност със съдбата на мюсюлманското малцинство на Уйгурите в Синдзян. Атлетите им все пак ще участват на Игрите, които ще продължат до 20 февруари и ще се проведат в „затворен балон“, направен специално за овладяване на разпространението на Ковид.

Около 1/3 от 90 000-то „Птиче гнездо“ бе запълнен, но подобни на други спортни събития на Олимпиадата, билети не бяха продадени на публиката заради пандемията. След като отборите маршируваха в арената, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви следното: „В нашия крехък свят, където разделение, конфликт и липса на доверие са водещи в момента, ние показваме на света – да, че е възможно да бъдем жестоки съперници, докато същевременно живеем мирно и се уважаваме взаимно“.

Подобни статии

Top