Радослав Янков и Теодора Пенчева отпаднаха в квалификациите

Надеждите на България за медал от Игрите в Пьонгчанг угаснаха, Радо недоволен от себе си

Надеждите на България за поне един медал от Олимпийските игри в Пьонгчанг угаснаха окончателно, след като сноубордистите Радослав Янков и Теодора Пенчева се провалиха в квалификациите на паралелния гигантски слалом и не успяха да ги преодолеят, съобщава БНТ.

При мъжете Янков, който е носител на Големия кристален глобус за сезон 2015/16 и носител на Малкия кристален глобус в дисциплината за сезон 2016/17, даде едва 19-о време в квалификациите и не успя да попадне сред първите 16, които продължиха битката за медалите. 28-годишният българин финишира за общо време 1:26.04 минути в двата квалификационни манша, като остана на едва 6 стотни от секундата от словенеца Тим Мастняк, който продължи към осминафиналите.

При дамите Пенчева завърши на предпоследното 27-мо място с време 1:38.63 минути, като остана на повече от 5 секунди от 16-ото място.

“В първото спускане не успях да се събера и от там дойде разликата. За второто спускане ще видим статискитака и ще преценим дали е било добро. Напрежението оказа влияние. Може би не направих това, което трябва технически. Може би можех да карам малко по-изправено между вратите и това ме лиши от финалите. Трябва да караш добре, да си във форма, всичко да е на място – екипировка, психика. Едва тогава идва и късметът. Но трябва да си добре подготвен. Иска си каране и чак тогава в определени ситуации и късметът помага”, заяви Янков.

“Няма как, на всеки му се иска постоянно да е на върха. Всеки си натиска, всеки се готви добре и когато дойде сезонът, се сравняваш с другите. Този сезон поради определени обстоятелства не започна добре. После започнах да влизам във форма. Тук тренирах доста добре и не мога да се каже, че нещо ми е попречило. Просто днес не направих това, което исках.

След като мине сезонът, ще работим. Не успях да оправдая моите очаквания. Не са ми попречили очкванията на хората, макар от психологическа гледна точка това да ми повлия. Ще направим анализ на сезона и започваме отново. Един цикъл свърши и започва нов. Гледаме напред. Пекин ме очаква, стига да съм здрав”, допълни сноубордистът.

Снимка: bgolympic.org

 

Подобни статии

Top