Радослава Мавродиева с европейска титла от Глазгоу!

Българката успя в тласкането на гюле навръх националния ни празник

Радослава Мавродиева е европейска шампионка точно на националния празник Трети март и развя българското знаме в зала „Емирейтс арена“ в Глазгоу, Великобритания. Най-добрата ни атлетка в тласкането на гюле взе титлата в най-силното състезание в кариерата си, като постави личен рекорд от 19.12.

31-годишната атлетка от Сливен направи два опита над 19 метра с 19.01 и 19.12, и победи световната шампионка от 2015-а Кристина Шваниц (Германия) с 1 сантиметър. Германката постигна 19.11, което бе единствения й опит над 19 метра. Трета остана двукратната европейска шампионка Анита Мартон (Унгария) с 19.00.

Успехът на Мавродиева идва след бронзов медал на тези шампионати през 2015-а в Прага и сребро в Белград през 2017-а.

„Много се радвам, че спечелих и точно на 3 март ще чуя химна, заяви щастливата Радослава след финала. – Време беше да спечеля златото. Толкова години все едно и също, и беше вече време да си взема моето. Може да прозвучи нескромно, но мисля, че го заслужавах. Благодаря на всички които ме подкрепяха в Сливен. Този медал е за тях и за България. Още не мога да повярвам„.

„Безкрайно съм щастлив, че България има европейска шампионка и точно на националния празник“,  каза Карамаринов в Глазгоу. – Честито на Радослава и треньорката й Валентина, на всички които са й помагали, и на Министерството на младежта и спорта, които винаги са си изпълнявали ангажиментите. В крайна сметка Радослава се отблагодари на всички, като донесе златен медал в едно невероятно състезание, което бе драматично през цялото време и в което участваха всички водещи състезателки от Европа. Нейното лице обаче излъчваше увереност, защото тя беше сигурна, че може. Не знам дали беше сигурна, за златния медал, но знаеше, че може да тласне над 19 метра. Радослава победи с 1 сантиметър и фаворитката Шваниц, което бе напълно достатъчно, за да спечели титлата. Честито още веднъж на всички българи!“

Подобни статии

Top