Радостин Василев призова за спешни реформи в БФС - DC news

Радостин Василев призова за спешни реформи в БФС

Министърът на младежта и спорта призова още за модернизирането на спортния тотализатор, както и за обръщането на пирамидата от елитния към масовия спорт

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев смята, че в Българския футболен съюз трябва да бъде направена цялостна промяна. В същото време той обяви, че няма да се меси при избора на президент на централата, нито ще подкрепи кандидат за позицията.

Министърът бе гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, в което сподели мнението си относно финансирането на спортните федерации, както и идеите си за модернизирането на спортния тотализатор.

„На хора, които са нанесли вреди на държавата, трябва да им бъде потърсена отговорност, аз в спорта се старая да покажа това, което е станало и паралелно с това работим по граденето. Принуден съм да играя различни роли, за да могат хората да видят ситуацията, в която съм поставен. Ние виждаме точно какви зали са строили те (ГЕРБ – бел.ред.), каква е тяхната целесъобразност. Това е нещо, което аз не искам да правя. Поетапно и систематично ще обръщаме пирамидата от елитния спорт към масовия спорт“, сподели Радостин Василев.

Министърът заяви, че е имало федерации, които са се ползвали и са били обвързани от бившия политически елит, затова сега не са доволни от финансирането си.

„Финансирането се извършва на база на експертна комисия, в която не участвам. Резултатите са водещи, медалите, социална значимост на спорта. Има недоволни, те в голямата си част са политически обвързани. Получавали са облаги, а това кара техните председатели да бъдат доста агресивни. Но това го виждаме не само в спорта. Не искам да имам война с федерациите“, коментира още Василев.

При актуализацията на бюджета Министерството на младежта и спорта ще разчита на средства за два големи инфраструктурни проекта.

Относно решението на проф. Даниела Дашева да напусне екипа на министъра, Радостин Василев отговори:

„Тя е много приятен човек, в един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Реформите, които ние правим, са реформи, които запушват течовете в системата. Най-голямата реформа беше нейната програма за високи спортни постижения.“

Радостин Василев смята, че страната ни се нуждае от нов национален стадион, като причината е амортизацията на настоящия в центъра на София.

„Надявам се да имаме, но трябва да кажа, че струва стотици милиони левове“, сподели Василев.

Относно новия стадион на ЦСКА спортният министър заяви:

„Аз не знам, че има спор между фенове и еколози. Няма казус със стадиона на ЦСКА. Държавата е предоставила една правна възможност, след като е получила дължимото си от наемателя и той има реална възможност до края на годината да я реализира. Футболният клуб е поставен под абсолютно справедлив процес, който трябва да протече с проектиране, с бизнес план, с гаранции за изпълнение. Надявам се дълбоко да се справи. Ние не нарушаваме екологичното равновесие в Борисовата градина, няма да излизаме извън строителството на чашката. Това е в интерес и на държавата, и на клуба. Трябва да говорите с феновете, еколозите и ръководството за повече подробности. Нямам никакви пристрастия към нито един клуб и най-добре това го виждат ЦСКА“.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top