Радосвета Пиронкова: Майчинството помогна на Цветана да погледне тениса от друга страна - DC news

Радосвета Пиронкова: Майчинството помогна на Цветана да погледне тениса от друга страна

Юлия Берберян: Благодаря ти от името на всички майки

Майката на Цвети Пиронкова – Радосвета разкри, че е много горда от постигнатото на своята дъщеря. Тя добави, че за нея това е като постигнат връх.

„Успехът се дължи на натрупан опит и реализацията му. Именно майчинството й помогна да погледне тениса от друга страна и да успее да се реализира. Почина си и психически, и физически. Успя да реализира това, което може, заради майчинството. В продължение на 5-6 месеца работи усилено, прави много фитнес. Направи добра подготовка и резултатите го показват“, разкри майката на Цвети пред bTV.

„Смятам, че това, което постигна е много. Ако постигне нещо и след това, не знам… Смятам, че това по някакъв начин е връх, защото реализира по ефектен начин това, което може. Неописуемо е, защото целият ни свят е свързан със спорта. И едно такова постижение на един чист спортист е много ценно за нас. Да не говорим, че това е дъщеря ни“, обяви Радосвета.

Тя разкри още, че на малкия Александър мама му липсва, но именно той я подкрепя най-емоционално от вкъщи. „Естествено, че гледа. Другата баба се грижи за него, докато отсъства Цветана. Гледа я и много емоционално реагира, сочи с пръстче, вика „Мама“, разкри още бившата републиканска шампионка по плуване.

 

View this post on Instagram

 

1/4 final! ✨✨✨🇧🇬🇧🇬🇧🇬 📸USOpen

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova) on

Легендата на българския тенис Юлия Берберян благодари на Цвети Пиронкова за всички емоции, които тя й донесе до този момент със страхотното си представяне на US Open.

„Благодаря ти, Цвети“, каза майката на Мануела, Катерина и Магдалена Малееви пред bTV. „Исках да намеря една дума, но те са много и не успях да избера само една – феноменално, възхитително, невероятно. Това е моята оценка. Както тя сама каза: „Изненадах себе си“. Винаги съм имала голямо уважение към Пиронкова, отнасяла съм се с възхищение. Наистина е феноменална нейната воля. Това е, което решава мачове на това ниво, където всички имат форхенди, бекхенди, сервиси, но един побеждава. Волята й за победа е феноменална“, добави тя.

„Преди 1-2 години едва ли е имала време с малко бебе на ръце да мисли за такива неща, но в даден момент е започнала да тренира. Безспорно е тренирала много. Отново й се играе. Много спортисти често отсъстват от своите спортове за 1-2 години, заради травми, операции. Но да се върнеш след майчинство… Тези жени, майки, са пример за това как ние, жените, можем да правим кариера и след майчинството. Това е едно препятствие, пред което мъжете не могат да застанат никога. Природата е отредила на нас тази привилегия. За това се радвам, че Цвети дава нагледен пример за тази равнопоставеност, която искаме да постигнем между мъжете и жените. Много често българските коментатори използват „Това може да се случи само в женския тенис“ с едно пренебрежение. За това мога да кажа: „Цвети, благодаря ти от името на всички майки по целия свят! Всеки избира сам за себе си. Безспорно Цвети се е колебала дълго време за това решение. Други се връщат по-скоро. Азаренка, Уилямс… Те родиха и преди някой да разбере, печелеха турнири. Така че възхищение за тези много силни жени, майки“, добави тя.

„Не сме изненадани от успеха на Цвети, особено след прекрасната игра, която показа снощи. Тя знае как да воюва на корта, съчетава най-добрите качества на българката – изключително трудолюбива, възпитана, отзивчива, лоялна, никога не е отказала да играе за „Фед къп“ – има най-много участия в него. Кариерата й винаги е вървяла във възходяща линия“, заяви вицепрезидентът на БФТенис д-р Георги Крумов пред NOVA.

Нейният спаринг партньор в Пловдив Симеон Грозев също заяви, че е очаквал това силно представяне на Пиронкова.

„Цвети е много подготвена физически. По време на пандемията тренира много упорито и това й помогна да спечели дългия мач срещу французойката. Въпреки че доста време не беше играла, тя не е загубила нищо. Опитът й помогна в критичните ситуации на срещата.

Сега най-важно е да се възстанови, останалото го знае и може. Цвети е спокойна, ерудирана и ще намери слабите места на Серина Уилямс“, добави Грозев.

Подобни статии

Top