Ракът на кръвта в Топ 10 по честота за българите

„През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г.  са за таргетни терапии”, съобщи тя.

Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. Данните, обобщени на база на проучване сред 800 души, бяха обявени  на проведения под тепетата семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации“.

Събитието е част от информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта, организирана от Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология, Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

2/3 от българите не знаят какво е лимфом

Пиринка Петрова – председател на Българско сдружение „Лимфом“ изтъкна проблемите, които често срещат пациентите със злокачествени заболявания на кръвта и техните семейства.

„2/3 от пациентите не са чували какво означава лимфом. Необходима е по-голяма информираност от страна на обществото. Въпреки че става дума за редки заболявания, те не са толкова рядко срещани, рядко хората са чували за тях. Истината е, че напредъкът при лечението на тези болести е много голям. Свидетел съм на историите на много пациенти, които благодарение на новите терапии живеят качествен живот”, посочи тя.

По време на семинара бе даден старт на конкурс за най-добър журналистически материал, отразяващ онкохематологично заболяване и/или иновациите в онкохематологията на тема: #бъдещетоЕднес.  В него могат да участват журналисти от национални и регионални електронни, печатни и онлайн медии, журналисти от специализирани здравни и медицински печатни и онлайн издания и блогъри. Материалите могат да са репортаж, интервю, статия, коментар, анализ.

Материалите трябва да са излъчени, отпечатани или публикувани в периода от 1 януари 2018 г. до 30 септември 2018 г. и изпратени на e-mail адрес: oncochematology@gmail.com. Пълните условия на конкурса и наградния фонд ще бъдат публикувани на страницата на Българско сдружение „Лимфом”.

1 2

Подобни статии

Top