Ракитовец, пребил до смърт колегата си в Смолянско, ще лежи 17 години зад решетките

Ангел Нунев пребил Атанас Наков, защото се напил и не опазил трите му коня

Седемнайсетгодишна присъда за убийство, постановена от състав на Пловдивския апелативен съд, е оставена в сила от Върховния касационен съд, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Смолян срещу 10-годишната присъда на Ангел Нунев. 56-годишният мъж от Ракитово е бил признат за виновен за причиняването на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. На 08.08.2017 г., в землището на с. Давидково, Смолянско, е пребил до смърт колегата си Атанас Наков, който трябвало да се грижи за трите му коня, а вместо това лежал пиян, а животните ги нямало.

Състав на Пловдивския апелативен съд, който разгледал делото като втора инстанция е приложил закон за по-тежко наказуемо престъпление,  за което е имало обвинение в първата инстанция. Така Нунев е осъден на 17 години лишаване от свобода за това, че умишлено е умъртвил пострадалия, като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Жалбата на Нунев, в която се настоява за оправдателна присъда или за по-леко наказание, е отхвърлена като неоснователна от ВКС. В мотивите си върховните съдии приемат, че при наличието на безспорно установени отегчаващи вината обстоятелства, допълнителното намаляване на наказанието би било проява на необосновано снизхождение.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top