Раковски и Чипровци се побратимяват

Заместник  кметът на Община Раковски Божидар Стрехин и свещениците от Софийско-Пловдивската епархия гостуваха на Община Чипровци

Гостуването бе по покана на кметът на Чипровци Пламен Петков и директорът на Историческия музей в града Анита Комитска.

Повод за посещението бе предстоящото побратимяване между двете общини, което се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град, както и изграждането на католически параклис, в който да бъдат положени костите на един от най-великите българи Петър Богдан Бакшев.

Желанието на местната власт и общественост във възрожденското градче е да се върнат макар и косвено към истинските корени на на предците им, които са населявали този край преди въстанието.

Гостуващата делегация пристигна най-напред в Чипровския манастир, където беше посрещната от отец Спиридон. Той разказа любопитни подробности за манастира, както и за костницата в двора, в която са погребани едни от водачите на въстанието.

След работния обяд, директорката показа историческия хълм на градчето, където ясно се очертават основите на Католическата катедрала от ХVІІ век срината до основи от османците, потошили и удавили в кръв Чипровци и околните села.

Във втория ден от визитата беше официалната среща с кметът на Чипровци, където му беше връчено официалното предложение за побратимяване между двете общини.

„Без да омаловажаваме труда и опитите през годините на предишните ръководства и културтрегери от Раковски, които са работили в тази насока смятаме, че сега е настъпил момента с благословията на Католическата Църква, това побратимяване да стане факт.“, коментира Божидар Стрехин.

 

С много дух и енергия гостите си тръгнаха от Чипровци в очакване на следващата стъпка по побратимяването.

„Очаква се съвсем скоро гостуването на Директора на Националния Исторически Музей Божидар Димитров, който ще представи пред гражданите на Раковски последната си книга за Петър Богдан Бакшев – фигурата, която според нас трябва да бъде Патрон на побратимяването. „ , каза още зам.-кметът Божидар Стрехин.

Подобни статии

Top