Раковски се побратими с италианския Арзергранде

Общините  Раковски и Арзергранде    подписаха  меморандум за развитие и сътрудничество.

Навръх националния празник на България общинарите от Раковски   се  договориха с италианските  си колеги за сътрудничество в областта на културата,  икономиката и туризма.  Побратимяването е с  цел стимулиране и активизиране на връзките и действията на двете общини и тяхната готовност да издигнат приятелството, разбирателството и уважението между двата народа.

Според кмета на Община Раковски  Павел Гуджеров чрез културния обмен могат да се създадат успешни бизнес контакти  главно в сферата на туризма и по линия на католическата църква, а така също и  в областта на обществените услуги, образованието, земеделието и  спорта.

„С колегата Лазарин  се договорхме  да участваме със съвместни проекти в различни области в интерес  на хората от Раковски и Арзергранде. Надявам се , че споразумението, което подписахме  е добра основа за приятелско сътрудничество и ще даде добри плодове“ – коментира побратимяването на двата града кмета на Раковски Павел Гуджеров.

В църквата „Пресвето Сърце Исусово“ бе отслужена тържествената литургия в чест на побратимяването на градовете

– Раковски и Арзергранде, Италия.  На литургията присъстваха кметовете на двете страни със своите помощници, както и много вярващи. След литургията в манастира  се проведе  среща с младежите „Скаути“ и с децата, на които им предстои да вземат първо причастие при Папа Франциск през май.

„Изключително щастлив съм да се видя с децата, които ще имат честта първо причастие да им даде Папа Франциск. Това е нещо , което не се случва на всички деца по света, нито всеки ден. Доволен съм, че съм днес тук с нашите братя от община Раковски и както каза отец Младен по време на литургията „Нека да се отворим „. Не бива да се затваряме в себе си и в общностите си, а да бъдем отворени едни към други, да си помагаме , за да растем заедно“ – каза кметът  Филипо Лазарин  на децата и техните родители.

Договорът  беше парафиран  в музея на енорията сред ценни религиозни и фолклорни експонати.

1 2

Подобни статии

Top