Ралев спипан заради поискан подкуп от 60 бона за издаване на разрешително за строеж

Посредникът бил собственик на кабеларка в Карлово

Ральо Ралев – кметът на пловдивския район „Северен“ и неговият помагач са задържани заради искане на подкуп срещу разрешително за строеж. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на нарочен брифинг по темата.

„Строител депозира сигнал до министър-председателя, който сочи, че от него се искат пари, за да бъдат одобрени строителни книжа за строеж на обект в район „Северен“ град Пловдив“, посочи Гешев, цитиран от Агенция „Фокус“.

„След това жалбата е изпратена от г-н Борисов към КПКОМПИ. В рамките на ден беше докладвана. Беше докладвано и на главния прокурор Сотир Цацаров. Образувано бе досъдебно производство“, отбеляза той.

„Това е дело, което ще се разследва от следователи. Започват да се събират доказателства  за тези неща, които твърди строителният предприемач“, обясни Гешев.

Акцията срещу Ралев била организирана за няколко часа

Той добави, че от страна на КПКОНПИ се извършват отделни мероприятия, за да подпомогнат дейността.  По думите му в рамките на няколко часа се е организирала успешна сработка.

„С тези служби българските граждани трябва да се гордеят, твърдя го съвсем сериозно. За мен това е голям успех. В резултат от събраните доказателства в четвъртък беше решено да се задържат определени лица в град Пловдив. Беше задържан кметът на район „Северен“ и още едно лице – посредник, при получаване на парична сума. Това са кметът и лице, което прокуратурата смята, че е помагач-посредник“, добави Гешев.

След многобройните разговори и бавене, връзката между строителния предприемач се получила чрез много близък приятел на Ралев – бизнесмен с кабелна телевизия в Карлово и бизнес в Пловдив. Именно този приятел изиграл ролята на посредник. Той уверил, че ще се свърши работата, тоест получаването на разрешителното, като самият посредник, който също е задържан и обвинен, бил известен с това, че всички кметове на Пловдив ходели на почивка в неговата къща в Гърция.

Гешев обясни още, че уговарянето на сделката започнало още от началото на миналата година.

Строителят имал имот, върху който възнамерявал да изгради блок и през декември 2018 г. внесъл документи в район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са констатирали забележки, но те са били отстранени в срок. Според зам.-главния прокурор обаче, въпреки че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

„Кметът, мотивиран от една или друга причина, е взел проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия“, обясни Гешев. Според него забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя.

„Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира“, уточни зам-главният прокурор. Вследствие на това строителят е провел разговори с различни хора от общината, като от тях е получил отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта“, добави Гешев.

„Моето лично професионално мнение е, че това дело онагледява основният проблем в България – в голямата си част тук корупция няма, защото това, което описвам, в житейски смисъл покрива друго. Това е нещо като натиск и изнудване“, каза Иван Гешев. Според него при корупцията и двете страни са доволни.

„Проблемът е, че в България няма корупция в чистия ѝ вид, има изнудване„, заяви той.

Потърпевшият строителен предприемач входирал документите за строително разрешение за втори път

Гешев добави, че в случая с кмета Ралев, ощетеният строител входира за втори път документите за издаване на необходимото му разрешително за строеж, но след провеждане на многобройни разговори получава отказ, защото кметът е попитал, дали са получени парите, срещу които да бъде разрешен строежът, а това не е станало.

„Последвал е отказ за строеж и отказ за одобрение на проекта“, заяви зам.-главният прокурор. 

1 2

Подобни статии

Top